Castro: Ya darbe ölecek ya da anayasalar

Küba devrimi lideri Fidel Castro, 'Ya darbe ölecek ya da anayasalar' adlı makalesinde, "Honduras'ın yalnızca darbe mağduru bir ülke değil, aynı zamanda ABD'nin işgaline uğramış bir ülke olarak görülmesi gerektiğini" söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) "Manuel Zelaya görevine dönmezse, Latin Amerika’da bir darbeler dalgası başlayacağını" söyleyen Castro, "bölge ülkelerinin silahlı kuvvetlerindeki Birleşik Devletlerde doktriner eğitim almış olan, işkencede uzman, psikolojik savaşı ve terör yaratmayı iyi bilen sağcı kesim harekete geçecek. Orta ve Güney Amerika'daki birçok sivil hükümetin otoritesi zayıflayacak. Bu bahsettiğim durumdan çok uzakta değiliz" dedi.

Darbeciler ABD'nin sivil yönetimini dikkate dahi almıyorlar. Bu durum ülkesinin imajını düzeltmek isteyen Barack Obama gibi bir başkan için çok olumsuz bir durum olacaktır. Pentagon resmi olarak sivil hükümete bağlıdır. Herşeye rağmen halen Roma İmparatorluğu'nda olduğu gibi lejyonerler, imparatorluğun kontrolünü henüz ellerine almadılar.

Zelaya’nın verili durumda kendisini destekleyen sosyal güçlerin dağıtılmasına yönelik olarak yapılan oyalama manevralarını kabul etmesi düşünülemez.

Yasadışı olarak görevden uzaklaştırılan Devlet Başkanı iktidar arayışında değil, sadece bir ilkeyi savunuyor, aynen Jose Marti’nin dediği gibi: “Bir mağaranın derinliklerindeki adil bir ilke, bir ordudan daha güçlü olabilir.”

Makaleyi okumak için tıklayınız