Çağaptay CHP'yi İsrail'e beğendirecek

Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nde Türkiye uzmanı Soner Çağaptay, İsrail'in ünlü gazetelerinden The Jerusalem Post'ta yazdığı bir yazı ile İsrail'i AKP yerine CHP'ye yönlenmesi yönünde ikna etmeye çalıştı.

Uluslararası basında daha önce ABD'yi AKP yerine CHP'ye yönelmesi yönünde ikna etmeye dönük yazılar kaleme alan Çağaptay, bu kez benzer bir yazıyı İsrail'e yönelik olarak yazdı. Ancak Çağaptay'ın yazısı İsrail saldırısından bir gün önce yayınlanmış olduğundan İsrail karşıtı havanın ısındığı bir dönemde Kılıçdaroğlu açısından pek de olumlu bir sonuç doğurmayacağı düşünülürken yazı Türkiye'de gündeme gelmedi.

"CHP 2011 seçimlerinde AKP'yi zora sokar"
"Muhalefet partisi lideri Kemalizm'i yeniden inşa edebilirse 2011'de iktidar partisi AKP'yi zor duruma sokabilir" başlıklı yazısında Çağaptay, 2002'de iktidara gelen AKP'nin Türkiye'de otoriter bir iktidar olarak yükselişe geçtiğini ve bu akıma karşı hiçbir muhalefet unsuru bırakmadığını söyledi. Çağaptay, "karizmatik" bulduğu Kılıçdaroğlu'nun AKP'ye karşı koyabilecek güçte bir muhalefet odağı olabileceğini belirterek, Kılıçdaroğlu ile birlikte işçi sınıfının ve orta sınıfların sosyal demokrat CHP'sine dönüş yaşanacağını savundu. Modern Türkiye'nin kuruluş ideolojisi olan kemalizmi yeniden keşfeden bir CHP'nin Türk halkının gözünde itibar kazanacağını ve 2011 seçimlerinde AKP'yi zorlayacağını söyledi.

"Kılıçdaroğlu laik-muhafazakar dengesini kurar"
2002'den beri Türkiye'deki "laiklerin" sürekli oy kaybediyor olmasını CHP'nin kemalizminin çağa ayak uyduramıyor olmasına bağlayan Çağaptay, Kılıçdaroğlu'nun bu problemi çözeceğine dair işaretler verdiğini belirtirken, yeni CHP'nin çok sayıda kadını hatta bir imamı da kapsadığını vurguladı. Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'de laikler ve İslamcılar arasında bir denge kurmakta etkili olabileceğini savunan Çağaptay, AKP'nin "ileri görüşlü vizyonu" sayesinde başarılı olduğunu ve ülkeyi aşırı muhafazakar bir çizgiye çekse de Türkiye'de değişimi temsil ettiğini savundu. CHP'nin sadece AKP'ye muhalefet etmekle bu "ilerleyen Türkiye" imajından uzak kaldığını söyleyerek bir "sol parti" olmasına rağmen değişime karşı durduğundan söz etti.

"Kılıçdaroğlu 'Yeni Kemalizm'i kuracak"
Kılıçdaroğlu'nun Avrupa Birliği'ne entegrasyon konusunda olumlu görüş bildirdiğini de belirterek, CHP'nin değişimin partisi olması halinde, Türkiye'nin, toplumu "özgürleştirerek" Portekiz'i ve İspanya'yı Avrupa Birliği'ne dahil eden "sol parti imajına" yaklaştırabileceğini iddia etti. Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'de görevinin "Yeni Kemalizm'i kurmak" olduğunu söyleyen Çağaptay, "Yeni Kemalizm"in, kemalizmin liberal politikalarını koruyarak ama otoriter yönünden ve geçmiş hatalarından arınarak çağa ayak uydurması gerektiğini savundu. Bu anlamda, CHP'nin devlet ve din ilişkisini yeniden tanımlaması gerektiğini de belirtti.

"AKP Kılıçdaroğlu'nu hesaba katmalı"
AKP için "laik Türkiye'nin yenmesi kolay bir lokma olmadığını" söyleyen Çağaptay, bu kesimin çok sayıda medya aracı, şirketi ve sivil toplum örgütüyle hareket ettiğini ve AKP'nin muhafazakar değerlerine karşı çıktığını belirterek anketlere bakılırsa ülkede hala AKP'yi asla desteklemeyeceğini söyleyen yüzde 32'lik yani 25 milyonluk bir kesim olduğunu vurguladı. Çağaptay, "AKP işte bu yüzden Kılıçdaroğlu'nu hesaba katmalıdır" dedi. Kılıçdaroğlu'nun Atatürk'ün partisini geri getirecek bir tarihi misyona sahip olabileceğini belirterek yazısını sonlandırdı.

(soL - Dış Haberler)