Büyük savaşın hazırlığı mı?

Kanadalı araştırmacı Michel Chossudovsky, ABD’nin son zamanlarda İsrail’e alışılmamış miktarlarda silah göndermesinin, Ortadoğu’da büyük bir savaşın hazırlıkları olabileceğini söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Araştırmacı Michel Chossudovsky, ABD'nin son zamanlarda İsrail'e yüklü miktarda silah gönderdiğini, bunun iki ülkenin Ortadoğu'da daha geniş bir savaşa hazırlandıklarının işareti olabileceğini söyledi.

Reuters haber ajansında çıkan habere dayanarak ABD'den İsrail'e 3 bin tonluk bir silah sevkıyatı gerçekleşeceğini kaydeden Chossudovsky, bu büyüklükte bir silah sevkıyatının hem borsada broker olarak çalışanları, hem de nakliyat gemisi işletenleri ve çalışanlarını şaşırttığını aktardı. Birçok uzman, bu miktarda silah gönderilmesinin alışılmış bir durum olmadığını ifade ediyor. ABD ise bunun rutin silah sevkıyatı olduğunu açıkladı.

Pentagon'un bir Yunan taşımacılık şirketiyle Yunanistan'dan İsrail'e silah taşımak üzere anlaştığını da aktaran Chossudovsky, Aralık ayı başlarında ABD'nin kiraladığı bir Alman şirketinin de İsrail'e 2 bin 600 ton silah taşıdığına dikkat çekti.

Chossudovsky, bu silah sevkiyatının Gazze saldırısıyla ilgili olmadığını savunuyor. Kanadalı araştırmacı, askeri bir operasyon için gereken savaş malzemesinin operasyon başlamadan önce elde edileceğini, zaten Gazze operasyonunda kullanılan silahların İsrail'e gönderilmesine Haziran 2008'de karar verildiğini, Eylül 2008'de de ABD Kongresi'nin İsrail'e bin adet GBU-39 güdümlü füze gönderdiğini belirtiyor.

Gerçekten de, savaşın başlangıcından bu yana gelen raporlarda, İsrail'in özellikle ilk bombardıman günlerinde bu füzeleri kullandığı kaydedildi.

Gerilimi tırmandırma senaryosu
Chossudovsky, ABD ve İsrail'in 2003'ten bu yana Ortadoğu'daki gerilimi adım adım tırmandırarak, Suriye ve İran'a karşı askeri müdahaleye ortam yaratmak istediklerini, bunun Mayıs 2003'te kararlaştırılan TIRANNT adlı operasyonda planlandığını savunuyor.

Chossudovsky, son silah sevkıyatının, bu planda, artık askeri müdahale aşamasına giderek yaklaşıldığı anlamına gelebileceğini belirtiyor.