Bulgar Bakan Türkiye’den özür diledi

1913’ten sonra Türkiye’den göç eden Bulgarlar’a ait mal ve mülkler için Türkiye’den 20 milyar dolar tazminat isteyen Bulgar Bakan, “Büyük bir gaf yaptım” diyerek özür diledi.

Yurtdışında yaşayan Bulgarlar’dan sorumlu Bulgaristan Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov, 1913 yılından sonra göç eden Bulgarların bırakmak zorunda kaldıkları mal ve mülkleri için Türkiye’den 20 milyar dolara yakın tazminat isteneceğini ve bu konunun çözümünün Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği için bir "ön koşul" olduğunu söylemiş, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı ise Dimitrov’un sözlerinin kendi düşüncesi olduğunu, Bulgaristan’ın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini açıklamıştı. Bakan, bu sözlerinden geri adım attı.

Dimitrov “Uzman olmadığım bir konuda konuşarak büyük bir gaf yaptım. Hatamı kabul ediyorum” dedi. Gazetecilere açıklamada bulunan Dimitrov, Avrupa Birliği'nin Türkiye için hazırladığı ilerleme raporunda, 1913 yılından sonra Trakya bölgesinden göç eden Bulgarların mal varlıkları için tazminat ödenmesi konusunun yer aldığını belirterek “Ancak bu konu rapora bir ön koşul olarak değil bir iyi niyet önerisi olarak girmiş. Ben yanlış anlamışım. Hata yaptım. Doğru olan dışişleri bakanlığımızın resmi tutumudur” diye konuştu.

Bulgar Başbakan Boyko Borisov da Dimitrov’un sözlerine tepki göstermiş, tazminat talebi konusunda ne hükümetin ne de parlamentonun resmi bir kararı olduğunu açıklamıştı.

(soL - Dış Haberler)