“Bu kadar kağıdı çalmak mümkün olmazdı”

Wikileaks’in belgeleri açıklamasının ardından ABD ve İngiltere’nin yetkilileri konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Wikileaks belgelerinin açıklanmasının ardından Beyaz Saray bunu kınayan bir açıklama yayımladı: “Böyle açıklamalar diplomatlarımızı, istihbarat uzmanlarımızı ve demokrasiyi teşvik konusunda yardım için tüm dünyadan ABD’ye gelen insanları tehlikeye atmıştır. Bu çalıntı ve gizli belgeleri yayınlayarak, Wikileaks sadece insan haklarını değil, adı geçenlerin işlerini ve hayatlarını da riske atmıştır.”

Londra’da İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise şöyle dedi: “İngiltere’de gizli materyalin sızdırılmasını kınadığımız gibi, bu gizli bilgilerin de izinsiz yayınlanmasını kınıyoruz. Bu belgeler ulusal güvenliği tehlikeye sokabilir, ulusun çıkarlarına değildir ve ABD’nin dediği gibi hayatları tehlikeye atabilir. ABD ile çok güçlü bir ilişkimiz var. Bu devam edecek.”

İngiltere’nin ABD büyükelçisi Louis Susman: “İngiliz hükümetini, dünyadaki dostlarımızı ve müttefiklerimizi bu açıklamaların potansiyel etkisi hakkında bilgilendirdik. İngiltere ile verimli ilişkimizin ortak amaç ve değerlerimizi doğrultusunda yakın ve güçlü olarak süreceğinden eminim. “

Blair zamanında ABD büyükelçisi olan Sir Christopher Meyer, sızdırılan bilgilerin diplomatik tavır üzerindeki etkisinin az olacağını söyledi: “Bu, diplomatların samimiyetine gölge düşürmeyecektir, ama insanlar artık elektronik iletişimin ve arşivlerin güvenliğine kuşkuyla bakacaktır. Bu kadar çok kağıdı çalmak mümkün olmayacaktı.”

Dışişleri Bakanlığı’nın yasal danışmanı Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’a ve Londra avukatına bir yazı gönderdi. Yazıda Assange, belgelerin yasadışı yollardan edinildiğini ve bunları yayımlamanın “sayısız masum yaşamı… süregiden askeri operasyonları… ve ülkeler arası işbirliğini” tehlikeye attığına dair uyarıldı.

(soL - Dış Haberler)