Bu gidişle daha çok sivil ölecek!

Afganistan'da dünkü NATO saldırısında 100'e yakın sivilin ölmesinin ardından “olur böyle şeyler” açıklaması yapıldı. İşgal güçlerinin asker sayısını arttırmaya hazırlanması sivil kayıpların artacağını gösteriyor.

Dün Afganistan'ın kuzeyinde NATO uçaklarının halka yakıt dağıtan tankerlere ateş açması sonucu 100'e yakın sivil öldü. Afganistan'daki NATO yetkilileri ise onlarca sivilin öldüğü saldırıyı hedefte Taliban militanlarının olduğu ve ölenler arasında militanların da olduğununu söyleyerek savundu.

NATO’ya bağlı ISAF (Uluslararası Güvenlik Destek Gücü) basın sorumlusu Christine Sidenstricker tarafından yapılana açıklamada saldırı, “çok sayıda isyancı öldü” sözleriyle savunulurken “sivillerin öldüğü haberlerinin de araştırılacağı” belirtildi.

Afganistan'daki NATO birliklerinin başını çeken ABD ise “üzüntüsünü” böyle şeylerin Afganistan'da normal olduğunu daha da olabileceğini bildiren bir açıklama ile belirtti. Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbis tarafından yapılan açıklamada "Bu tür çatışmalarda can kaybı, özellikle de sivil can kayıpları olabiliyor. Tüm bu olaylarda geçmişte de üzüntümüzü bildirdik ve bildirmeye de devam edeceğiz" ifadesi kullanıldı.

ABD asker sayısını kat kat arttırıyor
Öte yandan önceki gün ABD Savunma Bakanı Robert Gates tarafından Pentagon'da düzenlenen basın toplantısında Afganistan'da sivil kayıpların daha fazla artacağına işaret eden açıklamalar yapılmıştı. Gates ABD'nin Afganistan'dan çıkmaya niyetinin olmadığını ve Afganistan'a gönderilen birliklerin sayısının daha da arttırılabileceğini ifade etmişti. ABD Başkanı Barack Obama tarafından 21 bin yeni askerin gönderilmesinin onaylanmasının ardından Afganistan'da bu yıl sonunda ABD birliklerini sayısının 68 bin olması bekleniyor.

Türkiye de asker sayısını artıracak
Afganistan işgaline NATO bünyesinde dahil olan Türkiye de 1 Kasım 2009 tarihinden itibaren Kabil Bölge Komutanlığı'nı almaya hazırlanıyor. Genelkurmay Başkanlığı tarafından dün yapılan haftalık basın bilgilendirme toplantısında “liderlik döneminde lider ülkelerin sorumluluklarını yerine getirebilmek için diğer ülkelerden daha fazla asker gönderdiği” belirtilerek Afganistan'a önümüzdeki günlerde daha fazla asker gönderileceğinin sinyalleri verildi.
(soL-Dış Haberler)