Brezilya karar veremedi

Brezilya, nükleer konusunda ABD ile İran arasında arabuluculuktan çekildiğini duyurdu. Ancak dün yapılan bir açıklama ile desteğin sürdürüleceği bildirildi.

Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, Financial Times gazetesine verdiği röportajda, nükleer konusunda Brezilya'nın batıdaki güçlerle İran arasında dengeleyici unsur olmaktan vazgeçtiğini söyledi. Amorim İran'a karşı uygulanan yeni Güvenlik Konseyi kararları ile ilgii duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

"Biz, İran'la uzlaşma konusunda geleceğe yönelik etkin bir poziyonda olacağız" diyen bakan kısa bir açıklama ile Brezilya'nın arabuluculuktan çekileceğini duyurmuş oldu.

Ancak Amorim'in, dün Viyana'da düzenlenen bir panelde yaptığı konuşmada, Türkiye, Brezilya ve İran arasında geçen ay Tahran'da imzalanan nükleer yakıt takası anlaşmasının gelecekteki görüşmelere temel oluşturacağı konusunda ümitli olduğunu söylediği bildirildi. Dışişleri Bakanının, "Tahran deklarasyonunun barışçıl müzakereyle çözüm için bir temel olarak kullanılabileceğinden hala ümitliyiz" dediği belirtildi.

Amorim'in, Financial Times'a yaptığı açıklama ile çelişen ve Anadolu Ajansı Viyana muhabiri tarafından Türkiye basınına yansıyan bu ifadelerin Brezilya basınında yer almaması dikkat çekti.

(soL - Dış Haberler)