Brezilya İran arabuluculuğundan çekildi!

Türkiye ile beraber İran'la uranyum takası anlaşmasının altına imza atmış olan Brezilya, ABD'den destek gelmeyince İran'la arabuluculuk girişimleri yürütmekten vazgeçtiğini açıkladı.

Açıklamayı, Financial Times gazetesine demeç veren Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim yaptı. Amorim, Brezilya İran’ın nükleer programı anlaşması konusunda arabuluculuk yapma girişimlerini durdurduğunu belirtti. Söz konusu anlaşmanın ardından ABD, Türkiye gibi Brezilya'ya da tepki göstermişti.

Amorim, "Bir kez ağzımız yandı. Herkes de bizim faydalı olduğumuzu söyledi ama birilerinin ‘evet’ yanıtını kabul etmediğini gördük” dedi.
Amroim, "Eğer yeniden bize ihtiyaç duyulursa (arabuluculuk için) belki hala faydalı olabiliriz. Ama bizden istenmediği sürece bundan sonra bu konuda proaktif bir rol üstlenmeyeceğiz" diye konuştu.

ABD yönetiminden bir yetkili, derhal "gelişmeden memnuniyet duyduklarını" açıkladı. Times'a konuşan ancak ismi belirtilmeyen üst düzey yetkili "Brezilya ya da Türkiye’nin gerçekten arabuluculuk yapabileceklerini sanmıyorum" dedi ve bundan böyle Tahran ile yapılacak pazarlıkların BM Güvenlik Konseyi’nde daimi koltuğa sahip olan ülkeler tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

(soL - Dış Haberler)