Bosna Hersek NATO üyesi olacak

Bosna Hersek NATO üyeliği yönünde ilk adımı attı. Türkiye'nin de "yoğun çabalarıyla", 2009'da resmi başvurusu reddedilen Bosna Hersek'e NATO Üyelik Eylem Planı verildi.

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Bosna Hersek'e üyelik eylem planı verilmesi, Avrupa'daki Amerikan nükleer silahlarının geleceği ve Afganistan gündemiyle Talin’de toplandı. Toplantının ana gündem maddelerinden biri olan Bosna Hersek’e NATO Üyelik Eylem Planı verilmesi konusunda uzlaşıya varıldı.

Dün öğle saatlerinde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, aday ülkeleri üyeliğe hazırlamak için destek programlarını kapsayan NATO Üyelik Eylem Planı'nın Bosna Hersek’e verilmesi için çaba gösterdiği, gerekli reformları tamamlamadığı gerekçesiyle Bosna Hersek'e bu aşamada Üyelik Eylem Planı verilmesine soğuk bakan Fransa, Almanya ve Hollanda gibi ülkeleri ikna etmeye çalıştığı bildirilmişti.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, dışişleri bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, NATO'dan Üyelik Eylem Planı bekleyen Bosna Hersek'le ilgili "Politikamız çok açık. Mesele, bu ülkenin Üyelik Eylem Planı'na dahil edilip edilmeyeceği değil, ne zaman edileceği. Bu 'ne zaman'ı bakanlar Talinn'de tartışacak. Sonuç ne olursa olsun bir konuda mutabıkız: Bosna Hersek'in yeri ve geleceği Avrupa-Atlantik yapılarda" demişti.

Rasmussen, Bosna Hersek'in geçen hafta aldığı, Afganistan'da NATO yönetimindeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'ne (ISAF) asker gönderme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtmişti. Bosna Hersek, Türkiye'nin yoğun çabasıyla NATO dışişleri bakanlarının aralık ayındaki toplantısında, gerekli reformları yapması koşuluyla Üyelik Eylem Planı'na dahil edilme sözü almıştı.

Bosna Hersek NATO yolunda ilk adımı attı
NATO dışişleri bakanları dün gece geç saatlerde, Bosna Hersek'in NATO Üyelik Eylem Planı'na (MAP) dahil edilmesi konusunda anlaştı. NATO Sözcüsü James Appathurai, "Bosna Hersek'e bugün Üyelik Eylem Planı verildi fakat uygulanması açık koşullara bağlandı" dedi.

Bosna Hersek'in NATO Üyelik Eylem Planı'na alınması için aylardır yoğun çaba gösteren Türkiye, önce planın verilmesini, sonra reform talep edilmesini savunuyordu. Dün gece alınan kararla, Bosna Hersek’te böyle bir uygulamaya gidileceği duyurulmuş oldu.

NATO Üyelik Eylem Planı’nın Bosna Hersek'i oluşturan Boşnak, Hırvat ve Sırp toplumlarınca desteklendiği öne sürülüyor.

NATO'nun Üyelik Eylem Planı, aday ülkeleri üyeliğe hazırlamak için yapmaları gereken siyasi ve ekonomik alanlar ile savunma ve güvenlik alanlarında reformlarla ilgili NATO tavsiye, yardım ve pratik destek programlarını kapsıyor. NATO Üyelik Eylem Planında halen Karadağ'la birlikte, Yunanistan'la isim anlaşmazlığını çözemediği için bu ülkenin vetosu nedeniyle üye olamayan Makedonya bulunuyor.

En son olarak Aralık 2009'da yapılan NATO zirvesinde, Bosna'nın resmi başvurusu reddedilmiş, Türkiye'nin zirveyi kilitlemesinin ardından Üyelik Eylem Planı'na yakın 'Yoğunlaştırılmış Diyalog' kapsamında Bosna askeri ittifaka alınmıştı.

Türkiye Bosna Hersek’in AB üyeliğine de destek olacak
Türkiye’nin, Bosna açısından önemli bir çıta olarak gördüğü Avrupa Birliği üyeliği konusunda da somut adımlar atılmasının üzerinde duruyor. Bu bağlamda 2 Haziran'da Saraybosna'da yapılacak AB-Batı Balkanlar Konferansı'nda Boşnaklara AB'de vize muafiyeti getirilmesi yönünde baskı uyguladığı bildiriliyor.

AB dönem başkanı İspanya öncülüğünde yapılacak toplantıda bu kararın çıkması bekleniyor. Davutoğlu’nun salı günü Belgrad'da bir araya geldiği İspanyol Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile bu konuda görüş alışverişinde bulunduğu ve ertesi gün Brüksel'de AB Genişleme Komiseri Stephan Füle ile yapılan görüşmede de konuyu gündeme getirdiği söyleniyor.

Geçtiğimiz yıl Sırp ve Hırvatlara vize muafiyeti getiren AB, Bosna-Hersek ve Arnavutluk'a bu hakkı tanımamış ve buna pasaportların güvenli olmadığını gerekçe göstermişti.
(soL - Dış Haberler)