Bolivya'da zenginler "bölünme" istiyor

Zengin Tarija eyaleti özerklik referandumuna giden dördüncü eyalet olurken, Morales 10 Ağustos'ta yapılacak güven oylaması için hazırlıklara başladı.

soL (DIŞ HABERLER) Bolivya'nın Tarija eyaletinde dün muhalif yerel yönetimin örgütlediği özerklik referandumu gerçekleşti.

Morales hükümetinin yasadışı ve bölücü ilan ettiği oylama, ülkenin zengin eyaletleri için özerklik isteyen büyük toprak sahipleri ve onların desteğini alan yerel yönetimlerin başlattığı referandum sürecinin dördüncü durağı oldu.

400 bin nüfusu olmasına karşın ülkenin doğalgaz rezervlerinin yüzde 85'ine sahip olan Tarija'daki oylamada "evet" sonucunun çıkmasının bekleniyor.

Eyaletin yoksul kesimlerinde referandum karşıtı göstericilerin gösteriler düzenlediği belirtilirken, bölgeye polis ve asker yığınağı yapıldı. Morales hükümeti, referandumu zaman ve para kaybı olarak nitelendirip sonuçları tanımayacağını belirtti. Morales, dört zengin eyaletin özerkliğini talep eden zengin sınıflara karşı kendi plebisitini gerçekleştirme kararı verdi. 10 Ağustos'ta gerçekleşecek olan güvenoyu referandumunun ülkedeki toplumsal dönüşüm sürecinde kritik bir rol oynayacağı ifade ediliyor.

Önceki gün on binlerce Bolivyalı karşısında plebisit kampanyasının açılışını yapan Morales "Halkımız daha fazla dönüşüm ya da eski hükümetlerin neoliberal modeline geri dönüş arasında seçim yapacak" dedi.

Morales "hükümete karşı bir komplo var, ama Bolivya halkını ve devrimci süreci durduramayacaklar" ifadesini kullandı.