Bolivya'da 'devrim' referandumu

Oy verme hakkına sahip dört milyona yakın Bolivyalı 25 Ocak’ta gerçekleşecek Anayasa referandumunda görüşlerini bildirmek için bekliyorlar. İlk kez gerçekleşecek referandum ile birlikte Bolivya halkı kendi geleceğine karar verecek.

soL (DIŞ HABERLER) Referandum oylaması ile birlikte Bolivya'daki devrim sürecinin devam edip etmeyeceğine halk karar verecek. Bolivya halkı, Sosyalizme Doğru Hareket'in (MAS) 2006 Ocak ayında başlattığı değişim sürecinin devam etmesine veya işçilerin, köylülerin, kadınların ve yerli halkın eski konumlarında kalmasına dair karar verecek.

Ulusal Seçim Kurulu (CNE) Perşembe günü siyasi çalışmaların sonlandırıldığını ve herkesin 25 Ocak Pazar günü gerçekleşecek referandumda kendi görüşünü belirteceğini söyledi.

CNE başkanı Jose Luis Exeni'ye göre önemli olan sloganlardan ve baskılardan bağımsız olarak sorumlu bir şekilde oy kullanabilmek. Bugüne kadar CNE Anayasa'nın metnini ve bugün kullanılan anayasa ile karşılaştırmasını dağıtmak gibi bir dizi çalışma gerçekleştirdi.

Başkan Evo Morales de insanlardan projenin yararları konusunda arkadaşlarını ve ailelerini bilgilendirmelerini istedi. Morales "Anayasanın kabul edilmesi durumunda doğal kaynaklarımız üzerinde kontrol hakkımızı ve yabancı askeri üslerin yasaklanmasını onaylayacağız" diyen Morales halkı Anayasa'ya EVET oyu vermeye çağırdı.

Yeni anayasa, ekonomi ve ulusal kaynaklar konusunda hükümete daha geniş bir rol sağlamakla birlikte özel şirketlerin kamulaştırılmasını kolaylaştırıyor ve yerli halkın haklarını arttırıyor.

Ayrıca yeni anayasa seçilmişlerin zaman sınırını ortadan kaldırıyor ve şu an yürürlükte olan anayasanın aksine devlet başkanının beş yıllık bir süre için tekrar seçilebilmesinin önünü açıyor.

Tarihi referandumda anayasanın oylanmasının yanı sıra Bolivyalılara maksimum mülkiyet hakkı sağlayacak toprağın 5000 hektar mı 100000 hektar mı olması gerektiği de soruluyor.

Yapılan anketlere göre anayasa taslağının onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor. kamuoyu araştırmaları anayasanın yüzde 65 oranında EVET oyu almasını ve HAYIR oylarının oranı yüzde 31 civarında olmasının beklendiğini ortaya koyuyor.