Bolivya yeni yıla sel felaketi ile girdi

Ağır yağışlar kimi binaların çökmesine, akarsu yataklarında taşkınlara ve bin iki yüz hektar tarım arazisinin tahribine neden oldu.

Bolivya hükümeti yaşanan felaketi çözmek için acil durum planını devreye soktu.

Sivil Savunma başkan yardımcısı Hernan Tuco’ya göre önceki haftalar bazı akarsuların taşkınına neden olan aşırı yağışlardan en az beş bin beş yüz aile etkilenmiş durumda.

Tuco yağışlardan en çok etkilenen bölgenin Cochabamba olduğunu dile getirdi. Bölgede üç ırmak taşkını, iki kasabada toplam iki bin iki yüz aileyi etkilemiş durumda. Bununla birlikte bin iki yüz hektar muz, narenciye ve koka arazisi hasar görmüş durumda.

Cuma günü erken saatlerde Cochabamba’nın güneyini otuz aileyi etkileyen dolu yağışı vurdu ve iki binanın çökmesine neden oldu. Benzer şekilde önceki haftalar Tarija (güney) ve Chuquisaca (kuzeydoğu) bölgelerinde bazı ırmaklar taşkın gösterdi. Potisi’de üç kişinin çamaşır yıkarken taşkına kapılıp öldüğü duyuruldu.

Yerel basından öğrenildiği üzere Rio Grande sularının yüzde otuz oranında artış göstermesi üzerine Amazon bölgeleri olan Pando (kuzey), Beni (kuzeydoğu) ve doğu Santa Cruz’da acil durum alarmı verilmiş durumda.

Bakan Yardımcısı tarafından Evo Morales hükümetinin ülkedeki bu felaketi çözmek için 6,6 milyon Amerikan Doları takrir verdiği ve acil durum planının Cochabamba halkına yiyecek, ilaç, çadır ve el aletleri ulaştırılmasını kapsadığı, bununla birlikte tarlaları hasar gören çiftçilere tohum ve gübre yardımı yapılacağı dile getirildi.

Acil Durum Planının hayata geçirilmesi ile birlikte ulusal ve altı bölgesel Acil Operasyon Merkezi belediyeleri, valilikleri ve uluslararası işbirliği çalışmalarını koordine etmek üzere kurulmuşlardır.

Perşembe günü Meteoroloji ve Hidroloji Genel Müdürlüğü’nün (Senamhi) tahminlerine göre Amazon, doğu ve vadilerde, yeni taşkınlar olacağı iletildi.

Senamhi tahmin merkezi başkanı Dardo Melgar yağışların Ocak 2010 boyunca düzenli bir şekilde artış göstereceği yönünde açıklama yaptı. Bu açıklamayla birlikte daha fazla can ve mal kaybına neden olmamak için acil önlemlerin alınması gerektiği üzerinde durdu.

(soL-Dış Haberler)