Bolivya’da karşı-devrimci şiddet

Bolivya’da yeni anayasa için yapılacak olan referanduma hükümet karşıtı güçler şiddetle yanıt vermeye devam ediyor. Morales “Devrimler için ölümü göze aldık” açıklamasında bulundu.

soL (DIŞ HABERLER) Bolivya hükümeti anayasa karşıtı eylemlerin 18 kişinin ölümüne neden olduğu bir eyalette sıkıyönetim ilan etti. Savunma Bakanı San Miguel ve hükümet bakanı Alfredo Rada ülkenin doğusunda bulunan Pando eyaletindeki sıkıyönetimin nedeninin artan şiddet olayları olduğunu belirtti. Devlet Başkanı Evo Morales ise hükümete karşı yapılan bu tür eylemlerin yabancı güçler tarafından kışkırtıldığını ifade etti. Çatışmalarda 18 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle olayın ciddiyetini koruduğunu belirten yetkililer, bölgede çatışmaların devam etmesi durumunda diğer eyaletlerde de sıkıyönetim ilan edebileceklerini vurguladı.

Bolivya yerlilerinin ülkenin doğal kaynaklarından daha fazla yararlanmasını sağlayacak olan ve genel olarak yoksul kesimin lehine yeniden düzenlenen yeni anayasanın referanduma sunulmasının önüne geçmek için şiddet eylemlerine başvuran hükümet karşıtları, aylardır ülkenin zengin bölgelerinde halkı kışkırtmaya devam ediyor.

ABD parmağı
Öte yandan Venezuela ve Bolivya hükümetlerinin ülkede yaşanan gerginlikleri kışkırtan ABD elçilerinin görevden çekilmesini istemesi krizin uluslar arası bir boyuta ulaşmasına neden oldu. ABD yönetimi ölümlere neden olan çatışmalarla bir ilgilerinin olmadığını açıklarken, Şili'de Ant uluslarının bölünmesine yönelik tehdidi değerlendirmek üzere acil bir zirve yapılması çağrısında bulunuldu. Morales'e yeni anayasa konusunda destek veren Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez de bu zirveye katılacağını belirtti. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula de Silva da davet aldığı takdire zirveye katılacağını bildirdi.

'Ne pahasına olursa olsun'
Morales Cumartesi günü yaptığı basın açıklamasında "Ya sosyalist devrimleri yaparız ya da ölümü göze alırız" dedi. Demokratik devrimin halk için olduğunu hatırlatan Morales, "Yerli halklarımız yenilebilir ancak Bolivya halkı yenilmez. Halkın devrimi yenilmez. Bu değişimi ne pahasına olursa olsun sürdüreceğiz" açıklamasında bulundu.

Yine aynı günün akşamında Morales, dört muhalif lideri temsilen Tarija Valisi Mario Cossío ile bir toplantı yaptı. Toplantı kriz sonrası taraflar arasındaki ilk diyalog adımı olması bakımından önem taşıyor.