Bolivya’da halkın anayasası

Bolivya’da Pazar günü yapılan referandumda halkın yüzde 60’ının oyuyla kabul edilen Anayasa, Bolivya halkının uzun süreli mücadelesinin en somut kazanımı niteliğinde.

soL (DIŞ HABERLER) Bolivya'da halkın yeni anayasayı kabul etmesinin ardından bir konuşma yapan Devlet Başkanı Evo Morales, 1967 tarihli eski anayasanın yerine geçen bu anayasanın halkın bilinçlenmesinin bir ürünü olduğunu ifade etti. Morales, bu nedenle 2006 yılının Ocak ayında başlatılan değişim sürecine sahip çıktığı için Bolivya halkını kutladı. Yeni Bolivya'nın herkes için eşitlik temelinde inşa edilmekte olduğunu vurgulayan Morales, bunun özellikle tarihsel olarak dışlanmış olan köylü ve yerli halkların bir zaferi olduğunu belirtti. Evo Morales, bugüne kadar işbaşına gelen ve ülkenin kaynaklarının yağmalanmasından başka bir şey bilmeyen sömürgeci ve neoliberal hükümetlerin temsil ettiği devletin varlığının da sona erdiğini ilan etti. Yeni Bolivya Anayasası 4 milyon seçmenin yüzde 60'ının oyuyla kabul edilmiş bulunuyor.

Bolivya Toplumsal Hareketler Bakanı Yardımcısı Sacha Llorenti Pazartesi günü yaptığı açıklamada yeni anayasanın devletin altyapını çağdaşlaştırmak açısından önemli olduğunu belirtti. Llorenti, referandumdan "Evet" oyu çıkmasının devlet kurumlarının daha iyi işlemesi için gerekli dönüşümleri hızlandıracağını ve ülkenin gelişmesi açısından özellikle kamusal iktisadi sistemin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bolivyalı yetkilinin açıkladığı diğer yakın gelişmeler arasında ülkenin doğal kaynaklarına yeniden kavuşması ve ülke topraklarında yabancı askeri üs kurulmasının yasaklanması da yer alıyor.

Referandum öncesinde yaptığı açıklamada Devlet Başkanı Evo Morales, yeni anayasanın her şeyden önce ulusal birliği sağlamayı amaçladığını, ve bu temel belgenin Bolivya'daki toplumsal hareketlerin 500 yıllık mücadelelerinin bir ürünü olduğunu belirtmişti.

Yeni kabul edilen anayasa, aynı zamanda ülkede halk oyuna sunulan da ilk anayasa niteliğinde.

Referandum sonrasında ilk bakanlar kurulu toplantısı da 28 Ocak Salı günü yapılacak. Evo Morales'in yaptığı açıklamaya göre bakanlar kurulunun bu toplantısına bakan yardımcıları, siyasal ve toplumsal hareketlerin liderleri de katılacak.

Yeni anayasa referandumu Bolivya'da 2006 yılında başlatılan devrimci sürecin kazanımlarının güvence altına alınması ve sürecin sürekliliğinin sağlanması açısından önemli bir dönemeç niteliği taşımaktaydı.

Pazar günü kabul edilen anayasanın temel ilkeleri arasında eşitlik, halkın temel haklarına saygı, ulusal çapta sağlık hizmeti ve ücretsiz eğitim, çocuklar ve yaşlılar için özel düzenlemeler ve su, elektrik ve haberleşme alanında yapılan düzenlemeler de yer alıyor ve bütün bu haklar cinsiyet, ırk, etnik , köken, din ve politi görüş ayrımı yapılmaksızın bütün yurttaşlar için eşit olarak düzenleniyor.

Bolivya'da 2009 yılının sonunda Devlet Başkanlığı ve Başkan Yardımcılığı ve Ulusal Meclis için genel seçimler, 2010 yılında da eyalet ve belediye seçimleri yapılacak.