Bolivarcı devrim ilerliyor

Venezuela Hükümeti 26 yeni yasa kabul etti. Muhalefetin şiddetli tepkisiyle karşılaşan yasaların, devrimi ileri taşıyacak nitelikte oldukları yorumları yapılıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Venezuela'da hükümet, 26 düzenlemeden oluşan bir yasa tasarısı paketini onayladı. Kamu İdaresi Yasası, Tarım Sektörü için Kredi Yasası, Bolivarcı Silahlı Güçler Yasası gibi birçok önemli alanı düzenleyen yasa tasarıları, bolivarcı devrim sürecinde ileri doğru yeni bir adımı ifade ediyor.

Chavez, bu yasaları meclisin kendisine verdiği 18 aylık olağanüstü yetki süresinin sonunda kabul etti. Yeni paket, muhalefetin tepkisine maruz kaldı. Tepkiler, Chavez'in önde gelen iş çevreleriyle bu değişimleri tartışmayarak demokratik süreci işletmediği noktasında yoğunlaşıyor. İş çevrelerinin önde gelen isimlerinden Jose Manuel Gonzalez, basın toplantısında "Başkana soruyoruz: Neden demokrasiden korkuyor?" dedi.

Chavez ise, Alo Başkan programında "Her yasa, Venezuela'nın özgürlük ve gelişimi gereği düşünüldü ve her biri bunların içeriğini çarpıtmayı amaçlayan aleyhteki düşüncelere karşın ülkede ve dünyada gerçekleşen değişikliklerle bağlantılı" dedi. Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi de paketi mutlak suretle tüm gücüyle destekleyeceğini açıkladı.

Paket ne getiriyor?
Yasa değişikliklerinin temeli, sosyalist ekonomiye doğru bir adım olarak yorumlanıyor. Düzenlemelerden bir tanesi, yerelliklerde sosyalist ekonomi yönündeki her girişimin desteklenmesini ön görüyor.

Yasalarla beraber, özellikle tarım sektörü üzerinde devlet denetimi büyük oranda genişliyor. Bundan böyle hükümetin uyguladığı fiyat düzenlemelerinin dışına çıkan ya da mal istifçiliği yapanlara altı yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Yine "temel ihtiyaç maddeleri"ni üretmeyi, ithal etmeyi, taşımayı ya da satmayı reddedenler on yıla kadar hapis cezasıyla yüz yüze kalacak. Yasa, hükümetin belirli zirai ürün ve besin maddelerinin "ihracını, ithalini, dağıtımını, değişimini ya da satışını kısıtlayabilme ya da yasaklayabilme yetkisi" veriyor.

Ayrıca yeni tasarıya göre, yeni yaratılacak Ulusal Bolivarcı Milisler, "mahalli konseyler"ce gönüllü sivillerden oluşturulacak "savunma komiteleri"nden oluşacak. Eski Savunma Bakanı Fernando Ochoa, bu yasayı, bu mahalli savunma gruplarının Küba'daki Devrimi Savunma Komiteleri'ne çok benzeyebileceğini, yurttaşların "karşı-devrimci faaliyetleri"ni izleyebileceğini söyleyerek eleştirdi.