Boko Haram bir yılda 3 binden fazla kişiyi öldürdü

Nijerya'daki İslamcı Boko Haram örgütü, son bir yılda 3 binin üzerinde kişiyi katletti.

(soL - Dış Haberler) Nijerya’daki İslamcı Boko Haram militanlarının son bir yılda 3 binden fazla kişiyi öldürdüğü açıklandı. Norveç Mülteci Konseyi Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi'nin (IDMC) Birleşmiş Milletler verilerine dayanarak hazırladığı bir rapor, ülkenin kuzeyinde olağanüstü hal ilan edildiği Mayıs 2013’ten, Mart 2014’e kadar en az 3 bin kişinin Boko Haram saldırılarında hayatını kaybettiğini ortaya koydu.

IDMC’nin raporuna göre en az 250 bin kişi aynı dönemde evlerinden kaçtı. Toplamda ise ülke genelinde Boko Haram saldırıları ve diğer şiddet olayları nedeniyle 3.3 milyon Nijeryalı evlerinden oldu.

Raporda, “terörle mücadele” operasyonlarına ve olağanüstü hal ilan edilmesine rağmen son bir yılda Boko Haram saldırılarının etkisi ve sıklığında büyük bir artış yaşandığı belirtildi. IDMC, İslamcı grubun sadece Nijerya’da değil tüm Batı Afrika bölgesinde büyük bir tehdit oluşturduğunu da ekledi.

Adı, “Batılı anlamda eğitim haram” anlamına gelen Boko Haram, Nijerya’da şeriat kanunlarının uygulanması için mücadele ediyor. Sık sık köylere ve okullara baskın düzenleyen örgüt Nisan ayında Chibok kasabasından 200’den fazla kız öğrenciyi kaçırmasıyla dünya gündemine oturmuştu.