BM’den Suriye’de çatışmaları 'dondurma' planı

BM Suriye arabulucusu, Suriye’de bazı yerelliklerde çatışmaların “dondurulmasına” dönük bir eylem planı önerdi. Pilot bölge olarak Halep’in önerildiği plan, Rusya tarafından olumlu karşılanırken, Şam da öneriyi “düşünmeye değer” buldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye arabulucusu, ülkede 2012’den bu yana devam eden çatışmaların siviller için yarattığı yıkıma değinerek, çatışmaları “donduracak” bir çözüm önerisinde bulundu. Öneri, arabulucunun Rusya, İran ve Şam’la gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından geldi. BM Güvenlik Konseyi’ni bölgedeki 40 günlük gezi ve temaslarının ardından bilgilendiren arabulucu de Mistura, bir eylem planı önerdi.

De Mistura’nın önerisi, Suriye’deki bazı bölgelerde yerel “ateşkeslerin” sağlanması ve buralarda tüm tarafların katılacağı bir politik çözüm sürecinin işletilmesi şeklinde. Öneriye göre, tarafların kalıcı bir ateşkes haline girmeleri veya çatışmaların ülke çapında sona ermesi öngörülmezken, yerel düzeyde bir “donmuş ihtilaf” durumu hedefleniyor.

Pilot bölge Halep
De Mistura, bunun için sembolik değere sahip olduğunu öne sürdüğü Halep’in pilot bölge olmasını önerdi. Halep, 2012’den bu yana ülkedeki çatışmaların yoğunlaştığı kentlerden biri. Kentin batısı Suriye ordusunun kontrolündeyken, isyancılar doğusunu elinde bulunduruyor. Çatışmaların dondurulmasının ardından nasıl bir politik çözüm süreci işletileceği ise henüz bilinmiyor.

De Mistura, neden önerisini “ateşkes” olarak nitelemediği sorusuna, “burada taraflara empoze etmekten farklı bir şeyden söz ediyoruz. Bu bölgede çatışmalar dondurulmalı ki insani durumun iyileşmesi için taraflara bir fırsat vermiş olalım,” şeklinde yanıt verdi.

'Düşünmeye değer'
Suriye arabulucusunun önerisi, Suriye’nin BM Büyükelçisi Beşar El Caferi tarafından “düşünmeye değer” olarak nitelendi. Bugün gerçekleştirilecek bir toplantıda Caferi konuyla ilgili daha fazla bilgilendirilecek.

BM Suriye arabulucusu De Mistura, Suriye’deki çatışmaların başlangıcından bu yana BM tarafından aynı görev için atanan üçüncü isim. De Mistura, bölgedeki durumun IŞİD provokasyonlarıyla yeni bir evreye girdiği yaz başlarında atandı.

Rusya memnun
Rusya’nın da De Mistura’nın şuana kadar ki performansından hoşnut olduğu biliniyor. Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin Mistura’nın brifinginin ardından bir basın toplantısı düzenleyerek, Moskova’nın arabulucu ile Suriye’deki krizin çözümü konusunda aktif işbirliği içerisinde olacağını söylemişti.

“Dondurulmuş ihtilaf” kavramı uluslararası ilişkiler terminolojisinde, taraflar arasındaki çatışmanın sona erdiği ancak bir ateşkes anlaşmasıyla kalıcılaşmadığı bir momenti anlatmak için kullanılıyor.