BM Raporu: Kerkük Irak'ta kalmalı

Birleşmiş Milletler Kerkük ve başka bazı tartışma konusu olan bölgeler raporunda Kerkük'ün bölünmeden Irak'ta kalması gerektiğini savundu.

soL (DIŞ HABERLER) Birleşmiş Milletler (BM) Kerkük'ün de aralarında bulunduğu tartışmalı bölgeler hakkında yayınladığı raporu Iraklı yetkililere sundu. Kerkük'ün statüsü ile ilgili oldukça önemli olan raporda Kerkük'ün bölünmeden Merkezi Irak hükümetine bağlanması karara bağlandı.

BM'nin Irak'taki misyonu UNAMI'nin hazırladığı raporu BM Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Başkanlık Konseyi, Başbakan ve iki Başbakan yardımcısı ile Kürdistan Otonom Hükümeti'ne sundu. Raporun "ülkenin kuzeyindeki tartışmalı toprakları ilgilendirdiği" ifade edildi.

BM yaptığı yazılı açıklamada, "UNAMİ Kerkük vilayetine ilişkin dört seçeneği inceledi" diyerek, "Bu dört seçenek Kerkük'ün tek bir kimlik olarak kalmasını ele alıyor ve hiçbiri mevcut bölgelerin bölünmesini önermiyor" dedi. Böylelikle Kerkük'ün Kürt bölgelerinin bölünmesine yönelik Kuzey Irak Bölgesel yönetiminin isteğine BM karşı çıkmış oldu.

BM'nin açıklamasında "önerilen seçeneklerin Irak Anayasa'sından çıkış aldığı, taraflar arasında bir siyasi anlaşma ve bir çeşit onaylama referandumu biçimi gerektirdiği" ifade edildi. Açıklamada sözkonusu dört seçeneğe ilişkin detay yer almadı.

Irak Anayasası'nın 140. Maddesi 900 bin nüfuslu Kerkük'te referandum öngörüyor. Ancak yasa bugüne kadar uygulanmadı. Açıklamada, "İyi yürütülmesi için bir yıldan fazla zaman alan bu çalışma Güvenlik Konseyi'nin 1770 ve 1830 sayılı kararlarının içerdiği UNAMİ görevinin bir parçasıdır" denildi.

Kürtler Kerkük'ün Saddam Hüseyin döneminde Araplaştırıldığını iddia ederken, Araplar işgalin ardından Kürtleri bölgeyi Arap nüfusdan arındırmakla suçluyor. Bölgenin önemli petrol sahalarına sahip olması tartışmayı alevlendiriyor.

BM'nin önerilerini içeren raporu 15 diplomat, akademisyen ve tarihçi tarafından Mart 2008'den bu yana hazırlanıyordu.