BM: Kasırgada Küba'yı örnek alın

Birleşmiş Milletler, sık sık kasırga felaketleriyle karşı karşıya kalan Orta Amerika ülkelerinin, bu felaketler karşısında Küba'yı örnek almalarını tavsiye etti.

Birleşmiş Milletler'in, kasırgalar karşısında Amerika kıtasının en ileri sistemine sahip olduğunu söylediği Küba'da, çok şiddetli kasırgalarda dahi, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer devletlere kıyasla nadiren can kaybı yaşanıyor.

İklim değişikliği Küba gibi Karayipler'deki adaları deniz seviyesinin yükselmesi ve şiddetli kasırgaların daha sık meydana gelmesi tehlikesiyle karşı karşıya getiriyor.

Ülkedeki yetkililer, daha şimdiden kasırgalara karşı karmaşık bir hazırlık sistemi ve riski azaltma programı geliştirmiş durumda.

Komşu ülkelerden Haiti, Meksika ve hatta Amerika Birleşik Devletlerinde onlarca kişinin ölümüne neden olan güçlü fırtınalar Küba'da nadiren can alıyor.

Devlet medyası fırtınaların gelişimi ile ilgili düzenli olarak uyarılar yayınlıyor.

Böylece halk fırtınanın ne zaman ne şekilde geleceğini ve bu durumlarda ne yapılması gerektiğini önceden biliyor.

Her yıl adadaki her belediyenin en fazla risk altında olan bölgelerle ilgili bir değerlendirme yapması ve ayrıntılı tahliye planları hazırlaması gerekiyor.

Aynı zamanda, her kasırga mevsiminden önce yılda bir kez, tahliye tatbikatı yapılıyor.

Bu tatbikatların planlama aşamasından tahliye çalışmalarına, ve kasırga sonrasındaki arama kurtarma faaliyetlerinde Küba'nın büyük sivil savunma teşkilatı önemli bir rol üstleniyor.

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam'in yayınladığı bir raporda, Küba'nın doğru zamanlamayla uyguladığı tahliye planlarının felakete hazırlık programlarında diğer ülkelerce model alınabileceği belirtildi.

(soL - Dış Haberler)