BM İsrail'in umurunda bile değil

BM Güvenlik Konseyi'nin kararına karşın İsrail'in Gazze'deki katliamı sürüyor. Bugüne dek BM Güvenlik Konseyi tarafından aleyhinde en fazla karar verilen ülke olan İsrail, hakkındaki kararlara karşı tam bir "kayıtsızlık" içinde olmasına rağmen, hiçbir yaptırım uygulanmayan tek ülke.

soL (HABER MERKEZİ) İsrail, Gazze'de sürdürdüğü kara harekatının bir an önce sonlandırılması ve ateşkes ilan edilmesi yönünde alınan BM Güvenlik Konseyi kararını dikkate almadı. Ancak, İsrail'in uluslararası hukuk ve anlaşma kararları konusundaki sicili, BM Güvenlik Konseyi kararlarının İsrail söz konusu olduğunda hiçbir şey ifade etmediğini gösteriyor.

İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nin hakkında en çok karar aldığı, ancak bu kararlardan hiçbirini yerine getirmemiş olan, bununla beraber BM'nin hiçbir yaptırım uygulamadığı tek ülke olarak dikkat çekiyor.

BM'nin "kayırdığı" ülke
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin tüm mesaisinin yaklaşık üçte birinin İsrail'in Filistin'e yönelik hukuk ve insanlık dışı uygulamalarına odaklanması, BM'nin İsrail açısından önemli bir yaptırım kurumu olduğu kanısını uyandırmamalı.

BM Güvenlik Konseyi, kararlarını geçersiz sayan pek çok ülkeye ekonomik ambargo ve benzeri yaptırımlar uygulasa da, İsrail söz konusu olduğunda daha farklı bir prosedür izliyor. BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail gündeme alınırken, tartışmaların "yedinci madde" kapsamında değerlendirildiği ve daha baştan, hiçbir yaptırım içermeyen, tavsiye niteliğinde kararlar verildiği ifade ediliyor.

BM'nin "uygulanmayan" kararları

&middot Aralık 1948'de kabul edilen ve 700 bin Filistinli mültecinin yurtlarına dönmelerini öngören 194 sayılı karar, hiçbir zaman uygulamaya geçmedi.

&middot İsrail, 1967 yılında alınan 242 sayılı ve 1973 yılında alınan 338 sayılı BM kararlarına uymuyor. Bu kararlar, İsrail`in Filistin ve Suriye`de işgal ettiği toprakları tamamen terk etmesini ve 1967 sınırlarına dönmesini öngörüyor.

&middot BM Güvenlik Konseyi, Eylül 2000`de İkinci İntifada`nın başladığı tarihten itibaren İsrail`in Filistin`deki işgalini bir an önce bitirmesi için birçok kez karar aldı.

&middot BM Güvenlik Konseyi, 12 Mart 2002`de de İsrail`i şiddeti terk ederek, barış sürecini uygulamaya davet etti. İsrail`in Cenin`de yaptığı toplu katliam sonrasında, ABD, katliamları incelemek için bölgeye AB heyeti gönderilmesini içeren BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etti.

&middot İsrail'in Batı Şeria'dan başlayarak inşa ettiği ve yaklaşık 250 km'lik bölümü tamamlanan "Güvenlik Duvarı" hakkında, BM Genel Kurulu, Uluslararası Adalet Divanı'na başvurarak görüş istemiş, 9 Temmuz 2004 tarihli danışma görüşü kararına göre, Lahey Uluslararası Adalet Divanı, İsrail tarafından örülmekte olan duvarın yasadışı olduğunu ilan etmişti. Kararda duvarın uluslararası barış ve güvenliği ihlal ettiği gerekçesiyle yapımının derhal durdurulması ve tamamlanan bölümlerinin de yıkılması istenmişti.

Ancak, BM Güvenlik Konseyi'nde konuyla ilgili olarak alınmak istenen karar, ABD tarafından veto edilmişti. Benzer olarak, İsrail hakkında BM Güvenlik Konseyi'nde alınması hedeflenen 60'ın üzerinde karar, ABD'nin veto etmesi nedeniyle alınamadı.

&middot İsrail'in nükleer silahların üretim ve kullanımının engellenmesi ve silahsızlanma konusunda alınan hiçbir uluslararası kararı uygulamayacağını açıklaması dikkat çekici.

&middot Yukarıda belirtilenlerin yanı sıra, İsrail'in Filistinlilere insanlık dışı muamelede bulunduğu, sivillere karşı süreklileştirilmiş bir savaş ortamı oluşturduğu ve halkı temel ihtiyaçlardan mahrum bırakmak da dahil olmak üzere insan haklarını ve hukuk kurallarını ihlal ettiğini belirten çok sayıda BM raporu, İsrail tarafından göz ardı edildi.