BM İran'a yaptırımda uzlaştı

Bugün toplanan BM Güvenlik Konseyi İran'a dönük yeni yaptırımların ne olacağı konusunda oy birliğiyle anlaşmaya vardı.

Reuters Haber Ajansı'nın haberine göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin İran'a yönelik yaptırımlar konusunda tamamen uzlaştığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yürütülen müzakerelere katılan diplomatlar, İran'a karşı yeni yaptırımlar öngören karar tasarısının hazır olduğunu ve bugün eklerinin tamamlanıp Konsey'e sunulacağını belirtti.

İran'a yaptırım konusunda daha önce itirazlarda bulunan Rusya ve Çin'in görüşmelerde tasarı üzerinde aynı görüşte olduğu belirtiliyor.

Habere göre İran'a yeni karar tasarısı önümüzdeki günlerde oylamaya sunulacak.

İran ise yeni yaptırımlar karşısında Türkiye ve Brezilya'nın arabuluculuğunu yaptığı nükleer takas anlaşmasının geçersiz olacağını açıklamıştı.İran, Türkiye ve Brezilya Mayıs ayında uranyum takasının Türkiye'de gerçekleşmesini öngören bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşmanın Batı ile İran arasındaki nükleer soruna çözüm niteliğinde olduğu öne sürülmüştü.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad İstanbul'daki Asya İşbirliği ve Güvenlik zirvesinde bir açıklama yaparak, "Bu anlaşma ABD ve müttefikleri için fırsat yarattı, bunu iyi değerlendirsinler" demişti.

(soL - Haber Merkezi)