BM: Hamid Karzai zaferi hileli

Afganistan’da yapılan seçimlerin ardından Birleşmiş Milletler tarafından görevlendirilen ECC Komisyonu seçimlere hile karıştığına dair açıklamalar yaptı.

Afganistan, Amerika, Kanada ve Hollanda’dan birer kişinin görevlendirildiği ECC Komisyonu Birleşmiş Milletler tarafından seçimlerdeki hileleri engellemek amacı ile oluşturuldu. Komisyon bu hilelere dair kanıtlarının da olduğunu iddia etti.

Salı günü seçim komisyonunun açıklanmasında, Hamid Karzai’nin oyların yüzde 54’ünü aldığı ve en büyük rakibi olarak bilinen Abdullah Abdullah’ın oylarının ise yüzde 28’de kaldığı bildirilmişti.

ECC Komisyonunun iddialarının ve bu iddialar sonunda oyların yeniden sayılmasının seçim sonuçlarını etkileyip etkilemeyeceği bilinmiyor. Hamid Karzai’nin seçimden galip çıkması için gerekli oy oranı yüzde 50. Komisyonun Kanadalı üyesi Grant Kippen gazetecilere yaptığı açıklamada gelişmelerin nasıl olacağını bilmediklerini ve bütün şikayetleri değerlendireceklerini bildirdi.

Yetkililer Afganistan’da Ekim ayından sonra seçimlerin tekrarlanmasının neredeyse mümkün olmadığını, kış şartlarının buna izin vermeyeceğini söylerken seçim komisyonu üyesi Daoud Ali Najafi oyların tekrar sayılmasının iki – üç ay sürebileceğini açıkladı.

Seçim komisyonu 447 seçim bürosunun sonuçlarını hile gerekçesi ile geçersiz ilan etti. Bu toplamda 200 bin oy anlamına geliyor. Birleşmiş Milletler elçisi Kai Eide sadece hilenin kanıtlandığı değil, hileye dair bulguların olduğu bütün bölgelerde seçimlerin iptal edilmesi gerektiğini düşündüğünü açıkladı.

(soL - Dış Haberler)