Blackwater katilleri Irak'ta kalmaya devam edecek

Iraklı sivilleri öldürerek büyük tepkilere neden olan ABD'li özel güvenlik şirketi Blackwater, Irak'taki "hizmet"ine devam edecek. Blackwater'ın deneyimli katilleri, önümüzdeki dönemde Irak'taki ABD'li diplomatların güvenliğinin sağlanması için sözleşme imzalanan yeni şirkette çalışmaya başlayacaklar.

soL (HABER MERKEZİ) Irak'ta karıştığı çatışmalar ve yol açtığı sivil ölümleri nedeniyle
Amerikan şiddetinin ve "dokunulmazlığı"nın simgesi olarak görülen özel güvenlik şirketi Blackwater'ın sözleşmesinin Irak hükümeti tarafından iptal edilmesinin ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak'taki Amerikalı diplomatların güvenliğinin sağlanması için, Blackwater yerine Triple Canopy adlı güvenlik firmasıyla anlaştı. Mayıs ayında yürürlüğe girecek olan anlaşma ile Irak'ta işe başlayacak olan yeni şirkette, kötü "ün"ü nedeniyle adını Xe olarak değiştiren Blackwater'ın elemanlarının çalışacağı öğrenildi.

Iraklıların yaşamlarının hiçe sayılmasının bir "şirket kültürü" haline geldiği söylenen Blackwater'ın eski çalışanlarının aynı kültürü devam ettirebileceklerinden endişe ediliyor.

2007'de Bağdat'ta 17 Iraklı sivili öldürmekle suçlanan ve haklarında dava açılan Blackwater elemanlarının Triple Canopy'de de çalışmaya devam edecek olmaları konusunda, Irak İçişleri Bakanlığı sözcüsü Abdülkerim Halef ise, "kim olduklarının ve giydikleri üniformanın bir önemi yok, yeter ki şirket ve çalışanlar Irak yasalarına uysun" diyor.