Bir Nusra militanı: Biz ABD'ye bir şey yapmadık ki!

Suriye'de Nusra Cephesi mevzilerinin ABD tarafından vurulması, Nusracı militanları büyük hayal kırıklığına uğrattı. Saldırıdan haftalar önce, örgütün üst düzey bir yöneticisi, ABD'ye değil Esad'a karşı savaştıklarını, gerektiğinde ABD ile müttefik olacaklarını belirtmişti.

(soL - Dış Haberler) Geçtiğimiz 2 gün içinde, ABD en az 8 ayrı hava saldırısı ile, IŞİD'in yanı sıra, Suriye'deki cihatçı örgütlerden bir diğeri olan Nusra Cephesi'ni de hedef aldı.

Gazeteci Mike Giglio, geçtiğimiz haftalarda Nusra Cephesi'nin Antakya'da ikamet eden üst düzey yöneticilerinden biri ile görüşmüş ve kendisinden "ABD ile de müttefik olmak gerek" sözlerini işitmişti.

Nusra Cephesi, Suriye'de Beşar Esad hükümetine karşı savaşan ve El Kaide'nin bir kolu olarak bilinen en güçlü İslamcı örgütlerden biri. Örgüt, geçtiğimiz yıl ABD ve Birleşmiş Milletler tarafından "terör örgütleri" listesine alınmıştı.

Ancak Nusra militanları esas hedeflerinin yalnızca Beşar Esad'ı devirmek olduğunu söylemekte ısrarcı ve ABD saldırılarını "Neden bu müdahale" diyerek karşılıyorlar.

Uluslararası kamuoyunun IŞİD'in yanı sıra Nusra Cephesi'nin de hedef alınabileceği sinyallerinin ardından, Nusra Cephesi esir olarak tuttuğu 45 BM üyesi barış gönüllüsünün yanında ABD'li gazeteci Peter Theo Curtis'i serbest bıraktı. Örgüt, IŞİD'in ABD'li iki gazeteci James Foley ve Steven Sotloff'u kafalarını keserek öldürdüğü görüntülerini anımsatarak, IŞİD'in bir suç örgütü ve ABD'ye karşı olduğuna dikkat çekti.

'ABD'ye bir şey yapmadık'
Giglio'ya konuşan ve üst düzey sorumlulukları olan Nusra militanı kendilerinin ABD ile aynı şekilde Suriye'deki "ılımlı isyancı grupları" desteklediklerini söyleyerek, "Neden bize saldırıyorlar? Biz yalnızca Esad'a karşı mücadele ediyoruz, ABD'ye karşı bir şey yapmadık" dedi.

ABD saldırıları başlamadan haftalar önce Giglio'ya mülakat veren militan IŞİD'e ABD'yi ve Batılı ülkeleri bölgedeki savaşın içine çektikleri için kızgın olduklarını, İran ve Rusya'nın Esad'a arka çıktığı bir durumun zaten yeterince kötü olduğunu, şimdi ise tüm dünyanın bu işin bir parçası haline getirilmesinden duydukları rahatsızlığı ifade etmişti.

ABD ise, Pazartesi gecesi başlayan ve Suriye'de IŞİD ile Nusra Cephesi'ni hedef alan saldırılarında, Nusracılar'ın "Horasan" adlı bir hücresini vurduğunu duyurdu.

Kendilerine dokunulmadığı durumda, ABD'ye ilişkin bir dertleri olmadığı belirten Nusra Cephesi militanı, ABD saldırılarının ardından kendisiyle yapılan telefon görüşmesinde ise "Saldırının ardından, ABD kimseyi değil, kendisini suçlamalıdır" dedi.