Bir milyon Kübalı 1 Mayıs'ta Chavez'i andı

Küba'da 1 Mayıs'ı kutlayan bir milyondan fazla Küba'lı Venezuela'nın Bolivarcı lideri Hugo Chavez'i unutmadı. Venezuela'da ise işçiler asgari ücret artışını ve yeni iş yasasını kutladı.

Bir milyondan fazla Kübalı 1 Mayıs'ta başkent Havana'nın devrim meydanını doldurdu. Oldukça coşkulu geçen mitingde Kübalılar Venezuela'nın efsanevi lideri Hugo Chavez'i unutmadı.

Ülke genelinde birçok kentte düzenlenen 1 Mayıs mitinglerinde kızıllar içindeki Kübalılar, ellerinde Küba devriminin lideri Fidel Castro, Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Ernesto Che Geuevara ve üzerinde “En iyi dostumuz” yazılı Chavez'in fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşıdılar.

Törende konuşma yapan Devlet Başkan Yardımcısı Salvador Valdes Mesa, “Unutulmaz komutan Hugo Chavez’e özel bir saygı duyuyoruz” dedi.

Venezuelalılar da alanlardaydı
1 Mayıs'ta Venezuelalı işçiler başkent Karakas başta olmak üzere ülkenin bir çok yerinde sokaktaydı.

Venezuela'nın sosyalist lideri Nicholas Maduro ve destekçileri ile sağcı lider Henrique Capriles taraftarları Karaks'ta farklı alanlardaydı. Yönetime destek veren Venezuelalılar asgari ücretteki artışı ve iş yasasını kutlarken, Capriles yanlıları ise hükümetten “adil ücret” talebinde bulundular.

Muhalefet koalisyonunun sekreteri Ramon Aveledo, önceki gün, “Sendikalar hükümete karşı” diyerek diyerek taraftarlarını sokağa çıkmaya çağırmıştı.
Yönetimi destekleyen sendikalar ise, 1 Mayıs'ta işçilerin kazanılmış haklarını kutladılar ve bazı alanlarda iyileştirmelerin yapılması için hükümetten özel taleplerde bulundular. Muhalefet ise daha fazla ücret artışı ve “Revero için özgürlük” talebinde bulundu. Emekli bir general olan Revero, son seçimlerin ardından meydana gelen şiddet olaylarını provoke ettiği için tutuklandı.

14 Nisan'da yapılan devlet başkanlığı seçiminin sonuçlarının açıklanmasının ardından yenilgiyi kabul etmeyen muhalefet, seçimlerde yolsuzluk yapıldığını iddia etmiş ve oyların yeniden sayılmasını talep etmişti. Ulusal Seçim Kurulu'nu talebi reddetmesi üzerine ise muhalefet liderleri taraftarlarını sokağa çıkmaya çağırmış ve meydana gelen şiddet olaylarında en az 8 kişi hayatını kaybetmişti.

Öte yandan Maduro, 1 Mayıs öncesinde asgari ücrette yüzde 20 artışı öngöre kararı imzaladı. Artış emeklilik maaşlarına da yansıtılırken, karara göre, Eylül ayında asgari ücrette yüzde 10'luk bir artışın yanı sıra, Kasım ayında da enflasyon oranına göre yüzde 5 ila10 arasında bir artış daha gerçekleşecek.

1998 yılından önce Venezuelalı işçilerin çoğu kayıt dışı olarak çalışırken, Maduro şu anda işçilerin yaklaşık yüzde 60'ının kayıtlı bir şekilde istihdam edildiğini söyledi. Maduro dün yaptığı konuşma sırasında 7 Mayıs'ta yürürlüğe girecek yeni iş yasası düzenlemelerini de imzaladı. Maduro, ayrıca “Geçmişte ne zaman hükümet Venezuelalı işçilerin çalışma istikrarını korumuştur?” diye sordu.

Venezuela'nın sosyalist lideri Chavez de geçtiğimiz yıl iş yasasını onayladığında “Cumhuriyet tarihinde 200 yıldan fazla bir süre boyunca bu kadar fazla tartışılan bir iş yasası olmadı” demişti.

(soL -Dış Haberler)