Bingazi'yle Kurtuluş Savaşı'nın Ankarası arasındaki 7 fark

Davutoğlu, bugünkü Bingazi'yi, Kurtuluş Savaşı'nın Ankara'sına benzetti. Oysa iki kent ve iki hükümet arasındaki farklar, saymakla bitmeyecek kadar çok. İşte o farklardan 7 tanesi...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, seçimin ardından Arap Baharı'na hızlı bir giriş yaptı ve bölgedeki çok sayıda ülkeyi ziyaret etmek üzere yurtdışına çıktı. İlk adresi Libya'da artık Kaddafi hükümetini değil, Bingazi'deki muhalif Ulusal Geçiş Konseyi'ni Libya halkının temsilcisi olarak tanıyacaklarını söyleyen Davutoğlu, Bingazi'yi Kurtuluş Savaşı döneminin Ankara'sına benzetti.

Oysa bugünkü Bingazi'yle o günkü Ankara arasında o kadar büyük farklar var ki, benzerliklerin hiçbir anlamı kalmıyor.

1- İki ülke arasındaki temel benzerlik, bir emperyalist işgalle karşı karşıya bulunmaları. Fakat bugünkü Bingazi, emperyalist işgalden yana tavır alıyor. O günkü Ankara, emperyalist işgale karşı savaşıyordu.

2- Libya'da halkın önemli bir kısmı muhaliflere karşı aktif pozisyon almış durumda. Kurtuluş Savaşı döneminde Türkiye'de halk örgütlendiği yerlerde direnişten yana tavır almıştı.

3- Bingazi'nin arkasında Fransa, İngiltere, ABD, NATO ve gerici Arap monarşileri var. Ankara'nın arkasında genç devrimin ürünü Sovyetler Birliği vardı.

4- Ankara'nın gündeminde Osmanlı İmparatorluğu'nun gerici toplumsal yapısından kopuş ve siyasal yaşamı dinden arındırma vardı. Bingazi'nin gündeminde islamcı örgütlenmelerin toplumsal yaşamdaki ağırlığının artırılması var.

5- Ankara hükümeti, galibiyetten sonra kökten değişecek olmasına rağmen, Kurtuluş Savaşı yıllarında ülke içinde açık bir ırk ayrımcılığı yapmıyor, Türkler'den sonra direnişe destek veren en kalabalık halk olan Kürtler'e birçok hak vaat ediyordu. Bingazi hükümeti ise yanı başındaki siyahi Libyalılar'a karşı ırkçı naralar atıyor.

6- O günün komünistleri, Ankara hükümetinin burjuvaziyi temsil ettiğini tespit ediyordu. Bugünün komünistleri de Bingazi'nin emperyalist destekli Bingazi burjuvazisini temsil ettiğini tespit ediyor. Fakat o günlerde komünistler Ankara merkezli direnişe destek veriyordu, bugün ise komünistler yine direnişten yana tavır aldıkları için Bingazi hükümetinin karşısında duruyor.

7- Ankara'ya bağlı birlikler düşmana karşı savaşırken, tepelerinde kendilerine destek veren yabancı bombardıman uçakları dolaşmıyordu. Bingazi'ye bağlı birlikler düşmanın üzerine yürümeden, yabancı bombardıman uçaklarına istihbarat verip "Burayı bombalayın" ricasında bulunuyor.

(soL - Dış Haberler)