Biden anlattı: Değişen bir şey yok!

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Obama hükümetinin dış politika çizgisini anlattı. Anlatılanlar daha ince ve diplomatik bir dille anlatılmış olsa da, eskiye göre pek bir değişiklik gözlenmedi.

soL (DIŞ HABERLER) Barack Obama hükümetindeki Başkan Yardımcısı olan Joe Biden, güvenlik konulu bir forumda ABD dış politikası açıkladığı bir konuşma yaptı. Biden Bush döneminden kalma füze kalkanı projesine devam edeceklerini vurguladı, Rusya'nın "etki alanı" söylemini reddetti, İran'la ilişkilerde "hafif farklı" bir ton tutturacaklarını söyledi.

Bush yönetiminin "İran'ın füzelerine karşı" diyerek başlattığı, ancak Avrupa'nın ortasında Rusya sınırında inşa edilen füze kalkanı projesiyle ilgili olarak Biden, "Teknolojinin verimliliği doğrulandığı sürece, İran'ın artan kapasitesine karşı füze savunma sistemleri geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.

Biden'ın konuşmasında somut noktalarla ilgili pek bir değişiklikten bahsedilmezken, Bush dönemine göre fark, Başkan Yardımcısı'nın sıklıkla kullandığı "diplomasi" vurgusu olarak gözlemlendi. Biden "Düğmeye yeniden basmanın ve Rusya'yla birlikte çalışabileceğimiz ve çalışmamız gereken birçok yeri yeniden ziyaret etmenin vakti geldi" dedi. Konuşmasının ardından yapılan bir röportajda Biden, "Bakın, konuşmamda söylediğim şey, Avrupalı müttefiklerimize danıştığımız gibi Ruslar'a da danışacağımızdır" dedi.

Biden, ayrıca Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev'in açıkladığı "etki alanı" tavrını da kesin bir dille reddetti. "Rusya'yla her konuda anlaşmayacaklarını söyleyen Biden, "Örneğin ABD, Güney Osetya ve Abhazya'yı bağımsız devletler olarak tanımayacaktır. Hiçbir ulusun etki alanını kabul etmeyeceğiz - kabul etmeyeceğiz!" diye konuştu.

Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, Biden'ın "diğerlerini dinleme ihtiyacı" değerlendirmesini olumlu bulduklarını açıkladı.

İran'la ne konuşacaklar?
Biden, ABD'nin İran konusunda da hafif farklı bir çizgi izleyeceğini açıkladı. Bush yönetiminden daha uzlaşmacı olmaya niyetli olduklarını belirten Biden, fakat gerekirse sert politikaları sürdürme niyeti taşıdıklarını da söyledi. "İran'la konuşmak istiyoruz" diyen Biden'ın hemen ardından söyledikleri, İran'la yürütülecek konuşmanın eskiden farklı hiçbir şey içermeyeceği, yalnızca "Konuştuk" demeyi sağlayacağı yorumlarına sebep oldu: "Şu anki yolunuzdan devam ederseniz baskı ve yalıtma olacak kanunsuz nükleer programınızı ve terörizme verdiğiniz desteği bırakırsanız anlamlı teşvikler olacak."

İran parlamentosunun sözcüsü Ali Laricani, Obama'nın elçisi George Mitchell'i Ortadoğu'ya göndermesinin olumlu olduğunu, ancak eski "havuç ve sopa klişesinin bir tarafa bırakılması gerektiğini" söylemişti.