Beyaz Saray: Kaygımız sürüyor

İran, Türkiye ve Brezilya arasında sağlanan uranyum takas anlaşması ile ilgili Beyaz Saray, "olumlu bir adım, ancak kaygılarımız sürüyor" dedi.

Beyaz Saray'dan İran'ın uranyum takası ile ilgili olarak Türkiye ve Brezilya ile anlaşma sağlamasına ilişkin bir açıklama yapıldı. Washington, takasın "olumlu bir adım" olacağını, ancak ciddi kaygıların hala bulunmaya devam ettiğini bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs yaptığı açıklamada, İran'ın uranyum takasıyla ilgili olarak Türkiye, İran ve Brezilya arasında sağlanan anlaşmanın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (UAEK) iletilmesi gerektiğini belirtirken, ABD ve uluslararası toplumun İran'ın nükleer arzularıyla ilgili ciddi endişeler taşımaya devam ettiğini söyledi.

Açıklamada, İran'ın uranyum zenginleştirmeye devam etmesinin BM kararlarının ihlalini oluşturduğu ifade edildi. Ayrıca, ABD'nin, Tahran'ın uluslararası yükümlüklerini yerine getirmesi gerektiği, aksi takdirde yaptırımlar da dahil bunun sonuçlarıyla yüzleşeceği hususunun net olarak ortaya koyulmasında ortaklarıyla birlikte çalışacağı kaydedildi.

Gibbs, ABD'nin İran'ın nükleer programından kaynaklanan soruna diplomatik çözüm bulunmasına olan bağlılığını vurgularken, "İran, nükleer programı ile barışçıl amaçlar taşıdığını, uluslararası topluma gösterecek gerekli adımları atmalı" şeklinde konuştu.

(soL-Dış Haberler)