Beyaz Saray’dan İsrail’e destek

Gazze’ye yardım götüren konvoya yapılan saldırının ardından iç soruşturma komisyonu kurulması kararı alan İsrail’e Washington’dan destek geldi.

Yarım gemilerine saldırı ile ilgili iç soruşturma komisyonu kurma kararı alan İsrail'e Beyaz Saray'dan destek geldi. Beyaz Saray’dan gelen açıklamada karar ‘ileriye dönük önemli bir adım’ olarak nitelendirilirken, komisyonun ‘hızlı, tarafsız, inandırıcı ve şeffaf’ bir soruşturma standardını karşılayabileceğine inanıldığı da bildirdi.

Gazze yardım konvoyuna İsrail tarafından yapılan saldırının ardından Türkiye uluslararası komisyon kurulmasını talep etti. Bu talep gözardı edilerek İsrail’de bir iç soruşturma komisyonu kuruldu.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, komisyon kurma kararı olumlanırken “Herhangi diğer bir ülke gibi İsrail’e, ulusal güvenliğini ilgilendiren olayları bir soruşturma yürütmeye olanak tanınması gerektiğine inanıyoruz” dendi. Açıklamanın devamında “İsrail’in, uluslararası standantları karşılayan bir askeri yargı sistemi var, ciddi ve inandırıcı bir soruşturma yapabilme durumunda ve İsrail’in önerdiği bağımsız kamu komisyonu, hızlı, tarafsız, inandırıcı ve şeffaf soruşturma standardını karşılayabilir” ifadeleri yer aldı.

Soruşturmanın sonuçları açıklanmadan önce ABD tarafından herhangi bir hükmün verilmeyeceğinin belirtildiği açıklamada, İsrail’e bu süreci tamamlamak için gereken zamanın tanınması gerektiği savunuldu.
(soL – Dış Haberler)