Berlusconi’ye Duomo meydanında saldırı

Aslı Kayabal - İtalya

Milano’da Duomo meydanında lideri olduğu Özgürlükler Evi partisinin düzenlediği partiye üyelik kampanyasına katılan Silvio Berlusconi, hayranlarını selamladığı ve imza verdiği bir sırada bulunduğu kürsüye yanaşmayı başaran bir kişinin saldırısına uğradı. Berlusconi’yi hedef alan saldırganın korumaları aşmayı başararak, başbakanın yüzüne keskin ve ağır bir obje fırlattığı ve başbakanın aldığı darbe ile yüzünden yaralanmasına, neden olduğu bildirildi.

Milano Belediye başkanı yardımcısı Riccardo De Corato, Massimo Tartaglia adlı 1967 doğumlu saldırganın on yıldır psikiyatrik tedavi gördüğünü açıkladı.

Saldırının hemen ardından dudağı kanayan Berlusconi korumalara ait bir araca oturtulurken Duomo meydanındaki güvenlik ekipleri İtalya başbakanını hedef alan saldırganı yakalamak için harekete geçti. Meydanı dolduran kalabalık Berlusconi’ye keskin ve ağır bir obje fırlatan saldırganı linç etmeye kalkışırken, güvenlik güçleri saldırganı yakalayarak meydandan uzaklaştırdı.

Saldırı sonrası yapılan ilk yorumlarda Berlusconi’yi hedef alan kişinin Duomo katedralinin minyatür bir kopyasını fırlattığı da öne sürüldü. Özgürlükler Evi partisinin bölgesel koordinatörü Doriano Riparbelli, Berlusconi’nın yüzüne işbet eden objenin parçalandığını, kesici kısımlarının başbakanın yüzünün yaralanmasına neden olduğunu söyledi. Saldırının Berlusconi’ye yanaşan bir sempatizanın başbakanla fotoğraf çektirmek istediği sırada, Berlusconi’nin başka sempatizanlarla el sıkışmak istediği anda gerçekleştiği belirtildi.

Berlusconi, Duomo meydanında akşam 19.30 sırasında gerçekleşen saldırının ardından özel doktorunun eşliğinde Milano San Raffaele hastanesine kaldırıldı.

Milano Belediye başkanı yardımcısı Riccardo De Corato, saldırganın soyadının Tartaglia olduğunu, daha önce başka suçlardan hüküm giymediğini ve 1967 doğumlu olduğunu açıkladı.

Birkaç gün önce Bonn’da yaptığı açıklamada İtalya’da süregelen siyasi dengesizlikte tüm suçun sol görüşlü yargıçlarda olduğunu öne süren Berlusconi, erken seçimlere gidilecek olsa bile seçimlerde çoğunluğu kazanma gücüne sahip olduklarını açıkladı.

Berlusconi’nin Bonn’daki açıklamaları İtalya’da gerek muhalefeti temsil eden Demokrat parti gerekse merkez sağın kimi liderlerince eleştirilirken, Udç lideri Pier Ferdinando Casini, erken seçime gidilmesi durumunda Ulusal İttifak partisi lideri Gian Franço Fini ve Değerler partisinin de desteği ile bir tür ‘Demokrat Cephe’ çatısı altında güç birliği yapılabileceğini ifade etti.