Berlusconi çark etti

İtalya Başbakanı Berlusconi, eğitim reformuna yönelik protesto eylemlerine polis müdahalesiyle izin verilmeyeceğini açıklamasının ardından eylemlerin artması üzerine "ben aslında polis göndereceğiz demedim. Basın konuşmamı çarpıttı" diyerek geri adım attı.

Aslı Kayabal (İtalya) - İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ülke çapında gitgide büyüyen eğitim reformuna yönelik protesto eylemlerinde okullar ve üniversitelerin işgal edilmesine polis müdahalesiyle izin verilmeyeceğini açıkladı. Muhalefetteki Demokrat Parti lideri Walter Veltroni, Berlusconi'nin tavrını yangına körükle gitmek şeklinde yorumladı.

Ancak Berlusconi dün ülke çapında düzenlenen ve 1968 olaylarının başlangıcına benzetilen eylemin büyüdüğünü görünce Çin'den gönderdiği mesajda "ben aslında polis göndereceğiz demedim. Basın konuşmamı çarpıttı" yorumunda bulundu. Muhalefet başbakanı yalan konuşmakla eleştirerek, basın toplantısının video kaydını konuşmasına kaynak gösterdi.

Berlusconi üç gün önce Roma'da düzenlediği basın toplantısında protestocu öğrencilerin okumak ve çalışmak isteyen başka öğrencileri engellediğini, bu eylemlerin demokrasiyle bağdaşmadığını ve şiddet içerdiğini söyleyerek, kendisinin üniversite yıllarında hiçbir eyleme katılmayan örnek bir öğrenci olduğunu hatırlattı.

İtalya'da devlet okullarına yönelik ciddi bir darbe getirecek olan Gelmini'nin eğitim reformu gelecek öğretim yılından itibaren 8 milyon avroluk bir kaynak kesintisi getiriyor. Eğitim kurumlarını hedef alan tasarruf önlemleri yüzlerce öğretmenin işsiz kalmasına neden olacak. İlköğretim kurumlarında tam gün eğitim, yarım güne indirilirken, öğleden sonra düzenlenen laboratuarlar ise özelleştiriliyor. İlköğretim kurumları ve liseleri hedef alan bakan Gelmini, üniversite kurumlarına da seslenerek, "kaynak sorunu nedeniyle yüksek öğrenim kurumlarının geleceği de Alitila gibi olabilir" diye konuştu. Eğitim reformu protestolarına üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri de destek veriyor.

Polis Akademisi bugün sinemalarda! Berlusconi, Eğitim Bakani Maria Stella Gelmini ve Içişleri Bakanı Roberto Maroni ile. (Karikatür İl Manifesto'dan alınmıştır)

Roma'da miting
Milano'dan Palermo'ya Cenova'dan Trieste'ye kadar yayılan öğrenci protestolarına katılım gitgide artarken, hükümetin bu eylemlerin önünü kesmek için nasıl bir önlem alacağı İtalya'da şimdiden siyaset gündeminde tartışma yarattı. Kimileri Berlusconi'yi otoriter bir başbakan olarak eleştirirken, kimileri de demokrasilerde protestonun engellenemeyeceğini söyledi. Hükümete en açık tepki ise yine Katoliklerin dergisi olarak bilinen Famiglia Cristiana'dan geldi. Dergi son sayısında yer verdiği haberde yabancı uyruklu çocukların uyum sınıflarında toplanmasını "getto sınıflar" yaratılması şeklinde yorumladı ve hükümeti ayrımcı bir siyaset yapmakla eleştirdi.

Öte yandan Walter Veltroni'nin lideri olduğu Demokrat Parti, gelecek cumartesi günü başkent Roma'da "Salva Italia" adı altında büyük bir miting düzenleyecek. Başka şehirlerden de gelecek olan göstericilerin katılımı ile Berlusconi hükümeti protesto edilecek.