Belçikalı Pierre Piccinin: 'Konuşmalara şahit olduk, kimyasal silahı muhalifler kullandı'

La Stampas’nın Suriye’de kendisinden beş aydır haber alınamayan muhabiri Quirico önceki gece Pierre Piccinin ile birlikte serbest bırakıldı. Le Soir ve Belçika RTL televizyonuna konuşan Piccinin, “kimyasal silahların kullanımı konusunda Suriyeli muhaliflerin konuşmasına tanıklık ettik” dedi.

Aslı Kayabal -soL

Suriye’de geçtiğimiz şubat ayından bu yana kendisinden haber alınamayan La Stampa gazetesi muhabiri Domenico Quirico’yla birlikte önceki gece serbest bırakılan Belçika kökenli öğretmen Pierre Piccinin, “Sarin gazı ile kimyasal silahları, Esad rejimi değil, Suriyeli muhalifler kullandı” dedi.

"Kimyasal silahları, Suriyeli muhalifler kullandı"
Domenico Quirico’yla birlikte önceki gece İtalya’ya gelen Piccinin, Le Soir gazetesi ile Belçika RTL televizyonuna yaptığı açıklamada “Bu gerçeği dile getirmek ahlaki bir yükümlülük. Şam’ın banliyösünde Sarin gazı ve kimyasal silahları Esad rejimi kullanmadı. Bu kesin, çünkü Esad yönetimine muhalefet edenlerin konuşmasına tanıklık ettik” diye konuştu. İtalyan-Belçika vatandaşı olan Prata’li Piccinin, 2012 Mayısından bu yana Özgür Suriye ordusunun demokrasiye karşı yürüttüğü mücadeleyi desteklediğini de güç de olsa söylemekten kaçınmadığını ifade etti.

“Özgür Suriye ordusu, bizi aldattı”
Suriye’ye geçtiğimiz 6 Nisanda giriş yaptığını anlatan Piccinin, “Bu benim Suriye’ye yaptığım sekizinci seyahatti. Özgür Suriye ordusunun koruması altında El,Kuseyr’e gittim. Bu şehrin yarısı kuşatma altında. 8 Nisan gecesi şehri terk ettik, aynı gece İslamcı bir grup tarafından kuşatıldık. Sözün kısası Özgür Suriye ordusu militanlarınca aldatıldık ve bu İslamcı gruba verildik.”

"Bizi öldüreceklerini düşündük"
Belçika RTL televizyonunun sorularını yanıtlayan öğretmen Piccinin, “ Bu süre boyunca tek bir gruba bağlı kalmadık, gruplar sürekli değişiyordu. Batı ve Hıristiyan karşıtı gruplardı. Zaman zaman çok sert boyutlarda fiziki ve sözlü şiddete hedef olduk. Domenico’nun şakağına iki kez silah dayadılar. Bir ara bizi öldüreceklerini düşündük, çünkü sorun olduğumuzu ve bizden kurtulmaları gerektiğini söylüyorlardı.”

Pierre Piccinin ile birlikte rehin tutulan La Stampa’nın gazetecesi Domenico Quirico ise oldukça yorgun geldiği İtalya’da, “ Kendimi beş aydır Mars’ta yaşıyor gibi hissediyorum” demekle yetindi.