Batı'dan Gürcistan'a Saakaşvili tehidi

Gürcistan'ın "renkli devrimci" eski devlet başkanı Saakaşvili'nin bir dava için sorgulanmak istenmesi, Batı'nın tepkisini çekti. Batılı diplomatlar, Gürcistan'ın NATO ve AB ile olan ilişkilerinin bozulacağını söyleyerek Saakaşvili davasının ilerlememesini istedi.

(soL - Dış Haberler) Batılı diplomatlar, eski Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin bir dava için sorgulanmak istemenmesine tepki göstererek, Gürcistan'ın NATO ve AB ilişkilerinin zarar görebileceğini söylediler.

Saakaşvili'nin "tanık" olarak dinleceği davalardan bir tanesi, 2005 yılında dönemin Başbakanı Zurab Jvanya'nın ölmesi olayı. Jvanya, karbonmonoksit zehirlenmesinden ölmüştü.

Saakaşvili'nin, Perşembe günü savcılığa gidip ifade vermesi isteniyordu. Yurtdışında olan eski devlet başkanı, sorguya gitmeyeceğini açıkladı. Bunun üzerine Başbakan Irakli Garibaşvili, Saakaşvili'nin sorguya gelmemesi halinde, uluslararası olarak "aranan insan" haline geleceğini belirtti.

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı'nın önemli diplomatlarından Matthew Bryza, bu prosedürün zorlanmaması konusunda Gürcistan'ı uyardı. Bryza, Washington'da Marshall Fonu tarafından organize edilen bir toplantının katılımcılarının bu karara olumsuz tepki gösterdiğini, bunun önümüzdeki Ekim'de Galler'de yapılacak zirvede, NATO'nun Gürcistan'a "Üyelik Harekat Planı (MAP)" vermesini sekteye uğratacağını söyledi.

Bryza ayrıca, Gürcistan'da "ayrımcı adalet"in hala çözülemeyen bir sorun olduğunu ileri sürdü.

Bunun yanı sıra, Estonya Devlet Başkanı Toomas Hendrik de, Gürcistan'ın eski yetkilileri bu şekilde yargılamaya devam etmesi halinde Ortaklık Anlaşması'nın durdurulabileceği tehdidinde bulundu.

Ayrıca Batılı yetkililer, Ukrayna'daki eski "renkli devrimci" Yulya Timoşenko'nun yargılanmasına ve ülkede son aylarda yaşanan karışıklıklara da dikkat çekerek, Gürcistan'ın bölgedeki istikrar için "birlik olması" gerektiğini söylediler.