Batı Şeria’yı yerleşimciler yönetiyor

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın yüzde 42’sinin, Filistin Yönetimi değil yasadışı Yahudi yerleşimciler tarafından yönetildiği bildirildi.

İsrail insan hakları örgütü B'Tselem’in yaptığı araştırmaya göre, İsrail hükümetinin Batı Şeria’daki yönetim mekanizmalarını kontrol etmeye yönelik politikası sonucu Batı Şeria’nın yüzde 42’si yasadışı Yahudi yerleşimcilerin oluşturduğu konseyler tarafından yönetiliyor. Hükümet raporlarını, askeri belgeleri ve Sivil Yönetim kurumunun geçen yıl yerleşim bölgelerinde çektiği fotoğrafları inceleyen B'Tselem, yasadışı yerleşimlerin yüzde 21’inin resmi olarak Filistinlilere ait bölgelerde inşa edildiğini açıkladı. Sonuçların İsrail’in yerleşimlerin kendi kontrolü altındaki bölgede inşa edildiği yönündeki savunmasının doğru olmadığını gösterdiği kaydedilen açıklamada, yerleşimlerin açıkça uluslararası ve yerel yasalara ve hatta İsrail’in kendi askeri kararlarına da aykırı olduğu vurgulandı.

B'Tselem’in raporuna göre, Doğu Kudüs dışında işgal altında bulunan bölgelerde 2004-2009 arasında yerleşimcilerin sayısı yüzde 28 oranında arttı. Örgüt, İsrail hükümetine, yerleşimcilere yaptığı yardımları durdurması ve tüm yerleşimleri bir an önce boşaltması çağrısı yaptı.

Ablukayı şartlı olarak hafifletecek
Gazze’ye yardım götüren gemilere düzenlediği ve 9 Türkiye vatandaşının hayatını kaybettiği saldırının ardından ablukayı kaldırması yönündeki çağrılara karşı Gazze’ye karadan uyguladığı ablukayı hafifleteceğini açıklayan İsrail, dün Gazze’ye girişine şartlı olarak izin verilecek malzemelerin bir listesini yayımladı. İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, uluslararası toplum tarafından uygulanan ya da kontrol edilen ve Filistin Yönetimi’nden de onay alan projelerde kullanılacak çimento, kireç, demir ve çelik gibi inşaat malzemelerine izin verilirken, silah ve patlayıcılar ile gübre gibi patlayıcı yapımında kullanılabilecek olan maddeler yasak kapsamında kalacak.

Denizden uyguladığı ablukayı kaldırmayan İsrail, Gazze’den ihracata ve insanların geçişine yönelik yasağı da sürdürecek. ABD ve AB İsrail’in ablukayı hafifletmesini memnuniyetle karşıladıklarını yinelerken, Gazze’de kontrolü elinde bulunduran Hamas ablukanın tamamen kaldırılması gerektiğini ve yeni politikanın “anlamsız” olduğunu bildirdi. İsrail insan hakları örgütlerinden Gisha da, Gazze’deki ihracata yönelik yasak sürdükçe bölge ekonomisinin gelişemeyeceğini belirterek yeni planın yetersiz olduğunu vurguladı.

(soL-Dış Haberler)