Barzani Tahran'da silik kaldı

Barzani’nin Erbil’de ABD tarafından tutuklanan İranlı diplomatlarla ilgili mahçup tavrı, Kürt yönetiminin hiçbir inisiyatifi olmadığını gösterdi.

soL (DIŞ HABERLER) Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani liderliğindeki delegasyon, Tahran'ı ziyaret ederek İranlı yetkililerle temaslarda bulundu.

Barzani ile birlikte Tahran'a giden heyette Kürdistan Emekçiler Partisi Sekreteri Kadir Aziz, Kürdistan İslami Birlik Partisi Sekreteri Selahaddin Bahadin, KDP Politbüro Sekreteri Fazil Mirani, YNK Politbüro Üyesi Erselan Bayiz ve Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin yer aldı. Delegasyon, ekonomi ve güvenlik gibi konuların yanı sıra, İran ile Kürt yönetimi arasındaki ikili ilişkileri de masaya yatırdı.

Barzani'yle görüşen İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Said Celili, Irak'taki istikrarsızlığın ve güvensizliğin sebebinin ülkedeki yabancı birlikler olduğunu söyledi. "Iraklılar ülkelerinin geliştiğini, istikrara ve refaha kavuştuğunu görmeliler" diyen Celili, ülkenin bağımsızlığına ve egemenliğine karşı engel teşkil eden yabancı varlığının sona erdirilmesi gerektiğini söyledi.

Barzani'yle ortak basın toplantısı düzenleyen İran Dışişleri Bakanı Manıçer Muttaki de, Irak'ın bir an önce ABD'nin filli ve siyasal nüfuzundan kurtulup egemenliğini kazanması gerektiğini dile getirdi. Aynı sırada, Vaşington'daki bir Pentagon sözcüsü de, Irak hükümeti ve parlamentosu, Kuvvet Statüsü Antlaşması'nı (SOFA) imzalamazsa, ABD'nin Irak hükümetini koruma yükümlülüğünün sona ereceğini duyurdu.

"Barzani yönetiminin inisiyatifi yok"
Kuzey Irak'ta ABD güçleri tarafından kaçırılan üç İranlı diplomat için üzgün olduklarını söyleyen Barzani, "bu yanlışın düzeltilmesi için" ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Barzani, bu durumun, İran'dan çok Iraklı yetkililere karşı bir hakaret olduğunu belirtti. ABD güçleri, Erbil'deki İran Konsolosluğu'na baskın düzenleyerek beş İranlı dipomatı tutuklamıştı. Beş diplomattan üçü hâlâ Irak'ta bir Amerikan hapishanesinde tutulurken, olay, Barzani yönetiminin hiçbir inisiyatifinin olmadığının göstergesi olarak yorumlanıyor.

Barzani'nin İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani ile görüştüğü belirtilirken, bu görüşmenin detayları hakkında bilgi verilmedi.