Barış Derneği: Javier Solana yargılansın

Barış Derneği bir açıklama yaparak Javier Solana'nın savaş suçlusu olarak yargılanması gerektiğini söyledi.

Barış Derneği, görev süresi sonbaharda dolacak olan AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın önce NATO’nun sonra da AB’nin askeri güçlerinin başında insanlığa düşman politikaların yürütülmesinde birinci dereceden sorumluluk taşıdığını, son 15 yılın pek çok kanlı işgal operasyonunda parmağı olan biri olduğunu vurguladı.

Barış Derneği'nin açıklamasında şunlara yer verildi:

"Solana’nın NATO Genel Sekreterliği döneminde NATO uçakları BM kararı olmaksızın, uluslararası hukuk ve insan haklarını hiçe sayarak Sırbistan’ı bombaladı. Solana’nın emriyle gerçekleşen bu operasyonda yüzlerce sivil yaşamını yitirdi. Dünyaya "barış operasyonu" olarak sunulan bu saldırı, yarattığı insani trajedi bir tarafa, başta eski Yugoslavya toprakları olmak üzere bir bütün olarak Balkanların emperyalist yağmacılığa açılmasına hizmet etti.

Solana, AB’nin sözde savunma gücü olarak lanse edilen kuvvetlerinin başındayken de emperyalizme hizmette kusur etmedi. Irak ve Afganistan’nın işgaline, İsrail’in Lübnan’a saldırmasına ve ABD’nin İran’a yönelik saldırgan politikalarına tam destek verdi. Avrupa’da işkence uçakları uçuran CIA ile işbirliği yaptı. Solana döneminde AB askeri güçleri Makedonya, Afganistan ve Kongo’ya yönelik emperyalist müdahalelerde kullanıldı.

Afganistan ve Irak’ın işgalinde birinci derecede sorumlu olan, Sırbistan’ı bombalama emri vererek yüzlerce insanı öldüren Solana, bir savaş suçlusudur ve yargılanmalıdır. Barış Derneği, Solana türünden insanlık düşmanı katillerin teşhir edilmesi ve yargılanabilmesi için elinden geleni yapmaya devam edecektir.

NATO, terör örgütüdür. Türkiye kayıtsız şartsız NATO’dan çıkmalıdır.

Avrupa Birliği, emperyalistlerin birliğidir.

Barış için emperyalizme karşı mücalede esastır.

Barış Derneği"