Barak: Mavi Marmara'da sorumluluk bende

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ardından Savunma Bakanı Ehud Barak da, dokuz Türkiye vatandaşının ölümü ile sonuçlanan Mavi Marmara baskınını soruşturan Turkel Komisyonu’na ifade verdi. Barak “Her şeyden sorumluyum” diyerek olayın sorumluluğunu üstlendi.

Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen kanlı baskını soruşturmak üzere İsrail’de oluşturan Turkel Komisyonu, Başbakan Netanyahu’nun ardından bugün Savunma Bakanı Ehuh Barak’ı da dinledi.

Ehud Barak, Komisyon’da verdiği ifadede olayının genel sorumluluğunu kendisinin taşıdığını vurguladı. İsrail medyasına göre, Barak, “Benim komutanlığı altında sistemlerde meydana gelen her şeyin genel sorumluluğunu taşıyorum. Siyasi düzeyde verilen emirlerin sorumluluğunu alıyorum” ifadelerini kullandı.

Komisyona dün ifade eden Netanyahu da, sorumluğunun Barak’da olduğunu da söylemişti.

Netanyahu'nun ifadesinin yankıları sürüyor
Haaretz gazetesi, Netanyahu’nun açık oturumda “hazırlıksız” gibi göründüğünü belirtirken “kilit detaylarda tereddüt gösterdi, soruları yanıtlamaktan kaçındı” dedi. Buna karşın gazete, Netanyahu'nun, İsrail’in Türkiye hükümetini “ikna” çabalarını da anlattığı açılış konuşmasının ise “iyi” geçtiğini belirtti.

Haaretz, Başbakan Netanyahu’nun, ifadesini ayrıntılarını okuyucularına aktardığı ve özellikle Netanyahu’nun “Yolcularla bir çatışmanın bir olasılık olduğunu düşünmedik” sözlerine vurgu yaptı. Gazete, Netanyahu’nun ifade verdikten sadece birkaç saat önce ifade sırasında “söylediklerini açıklığa kavuşturan, yalanlayan bile üç açıklama yayınladığını”nın da altını çizdi.

İfadesini hazırlamak için avukat Avigdor Klagsbald’a danışan Netanyahu’nun, danışmanlarıyla da birkaç toplantı yaptığını kaydeden gazete, “Ancak, Hamas’ın işlediği suçları ve İsrail’in, filoyu durdurması için Türk hükümetini ikna girişimlerini sıraladığı açılış konuşmasının iyi geçerken bunun ardından gelen, hükümetin karar verme süreci, İsrail’in filo konusundaki istihbaratı ve Netanyahu’nun olaydaki kişisel sorumluluğunu ilişkin sorular, bu hazırlıkların bir kanıtı oluşturmadı” değerlendirmesini yaptı.

Haberde ayrıca, Netanyahu’nun, kapalı oturumda yanıt vereceğini söyleyerek altı soruya yanıt vermeyi reddettiğine de dikkat çekerken Netanyahu’nun yanıtını bilmediğini söylediği birçok soru arasında baskın öncesi Gazze’ye ne kadar insani yardım girdiği sorusunun da bulunduğunu vurguladı.