Baradey ve Rusya'dan İran uyarısı

Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El Baradey, İran'a olası bir müdahale durumunda görevinden istifa edeceğini açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) İsrail'in İran'daki nükleer tesisleri vurmaya yönelik tatbikat yürüttüğüne dair New York Times gazetesinde çıkan söylentiler üzerine Dubai merkezli El Arabiya televizyonuna dün bir açıklama yapan El Baradey, İran'a karşı askeri güç kullanmanın en kötü seçenek olacağını söyledi. El Baradey, İran halihazırda bir nükleer silah geliştirmiyor olsa dahi, herhangi bir saldırı sonucunda halkının desteğini arkasına alarak nükleer silah üretmeye teşvik edilmiş olacağını belirtti. El Baradey, böylesi bir hamlenin Orta Doğu'yu ateş topuna çevireceğini söyledi.

El Baradey, yeni yaptırımların İran'ın nükleer programını durdurmak için etkili olmayacağını, bunun için daha fazla uluslararası diyaloga ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi. Şu anda İran'ın büyük bir tehdit kaynağı olduğuna inanmadığını belirten El Baradey, İran'a askeri bir müdahalede bulunulması durumunda görevine devam edemeyeceğini kaydetti.


ABD ve İsrail El Baradey'e tepkili

BM UAEK'deki görevini 1997'den beri yürütmekte olan El Baradey, "İran'ın nükleer programını silahlanma amaçlı kullandığına dair kanıt bulunmadığını" dile getirdiği için ABD ve İsrail tarafından görevinden uzaklaştırılmaya çalışılmıştı. Ortadoğu'nun tek nükleer silah sahibi ülkesi olan İsrail UAEK'le işbirliği yapmazken, İsrail Başbakan Yardımcısı Şaul Mofaz "Baradey'in politikaları dünya barışını tehlikeye sokuyor," sözleriyle El Baradey'e karşı bir kampanya başlatmıştı.


Askeri müdahaleye Rusya da karşı

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün yaptığı açıklama ile İran'ın nükleer silah ürettiğine dair kanıt olmadığını, bu nedenle ülkeye askeri müdahale yapmanın hata olacağını söyledi. Lavrov da çözümün diyalogla elde edilebileceğini söyledi.