Bakü’deki anıtta Türk bayrağı gerilimi

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan bir “şehitlikteki” Türk bayraklarının indirilmesi tartışma yarattı.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan bir anıtta yer alan Türk bayrakları, direklerden indirildi. Bayrakların indirilmesinin yasal gerekçesi gösterilse de, zamanlamanın Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma sürecine denk gelmesi, kararın bununla bağlantılı olduğu izlenimi doğuruyor.

Söz konusu anıt, 1918 yılında Bakü’de Sovyet devrimcilerine ve Bolşevikler’e karşı savaşan “Türk-İslam askerleri” adına 1999 yılında dikilmiş bir “şehitlik”. Anıttaki Türk bayraklarının kaldırılması konusunda resmi bir karar ya da açıklama yok.

Anıttaki bayrakların kaldırılmasına dair tartışmada, kaldırma kararının yasal gerekçesi olarak 25 Nisan 2008’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in imzaladığı “Azerbaycan Cumhuriyeti’nde yabancı devletlerin ve uluslararası örgütlerin bayraklarının kullanım kuraları kanunu” gösteriliyor. Kanundaki kullanım alanlarında bu anıt anılmıyor.

Fakat kararın üzerinden bir buçuk sene geçtikten sonra yeni uygulanmış olması, uygulamanın Türkiye ile Ermenistan arasındaki siyasi süreçle ilgili olduğu izlenimi veriyor. Azerbaycan'daki siyasi partiler arasında da konuya dair tartışma başlamış durumda.
(soL - Dış Haberler)