“Bağımsız” Kosova’ya insan hakları itirafı!

AB İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, Kosova’da insan haklarının ayaklar altında olduğunu söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Dört gün süren Kosova temaslarının ardından bir açıklama yapan Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, "Kosova'da insan hakları ayaklar altında" dedi. Mitroviça'nın kuzeyinde Romanların yerleştirildiği mülteci kamplarındaki durumu "felaket" olarak niteleyen Hammarberg, bu durumdan BM Kosova Geçici Misyonu (UNMİK) ile Kosova kurumlarının sorumlu olduğunu söyledi. Kosova'nın insan hakları konusunda yasal altyapının sağlanması yönünde çaba gösterdiğini ileri süren Hammarberg, yasal altyapının yetmediğini, yasaların uygulanması gerektiğini kaydetti.

Kayıp yakınlarıyla da görüşen Hammarberg, kayıpların bulunması konusunda ne Priştine'nin ne de Belgrad'ın yeterli çaba harcadığını savunarak, AB Kosova Misyonu (EULEX) ile Kosova hükümetinin bu konuda daha ciddi çalışma yapmalarını istedi.

Hammarberg, ülkede işsizlik oranının yüzde 50'ye ulaşmasının da halkta depresyona yol açtığını söyledi. Avrupa ülkelerine de Kosovalı mültecileri ülkelerine zorla geri göndermemeleri için çağrı yapan Hammarberg, Avrupa Konseyi'ne rapor hazırlayacak.