Baasçıları temizleme operasyonu

Irak’ta işgal yönetimi direnişin öncülerinden Baas Partisi’ne yakın olduğu düşünülen parti ve siyasetçilere seçim yasağı getirdi.

Irak’ta işgale karşı direnişin öncülerinden Baas Partisi’yle bağlantılı oldukları gerekçesiyle 14 parti ve siyasetçinin 7 Mart’ta yapılması planlanan seçimlere katılması yasaklandı.

Seçime katılacak adayların Baas Partisi ile bağlantısı olup olmadığını kontrol eden Adalet ve Yükümlülük Komitesi'nden Cuma günü yapılan açıklamada, seçime girmesi yasaklanan isimler arasında Sünni parti Ulusal Diyalog Cephesi ile lideri Salih el Mutlak'ın da olduğu bildirildi. Komite üyelerinden Ali Lami, El Mutlak'ın bir seçimlere Baas Partisi adına aday olduğunu öne sürdü.

İran’a yakın Şii lider Mukteda el Sadr’ın grubundan milletvekili Falah Şansal da, El Mutlak’ın yasaklı Baas Partisi’ni desteklediğine dair kanıtlar bulunduğunu söyledi.

Ülkede lâik kesimin temsilcilerinden Salih el Mutlak ise, mecliste yaptığı konuşmada Baas Partisi’ne sempati duyduğunu, ama yasak bir partiden aday olamayacağının da farkında olduğunu belirterek, yasak kararına tepki gösterdi. Diyalog Cephesi sözcüsü Haydar el Mulla, yasağın arkasında İran’ın olabileceğini belirterek, kararın İran Dışişleri Bakanı Manuçer Muttaki’nin Bağdat ziyaretinden hemen sona açıklandığına dikkat çekti.
El Mutlak'ın daha önce de direnişçilerle bağlantısı olduğuna dair iddialar ortaya atılmış, ancak ABD direnişçilerle bir köprü olabileceği düşüncesiyle 2005’teki seçimlere katılmasını desteklemişti.

Ulusal Diyalog Cephesi, geçen Ekim'de seçimlere Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık el Haşimi ve işgal döneminin ilk başbakanı İyad Allavi’nin liderliğindeki blokla beraber katılacağını açıklamıştı.

(soL - Dış Haberler)