Azerbaycan'ın ABD'ye dargınlığı sürüyor

ABD'nin Ermenistan politikasından rahatsız olan Azerbaycan, “ABD dünyanın kritik bir bölgesindeki en önemli ve güvenilir müttefiklerinden birini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya" dedi. Açıklama Aliyev'in Dış Politika Danışmanı Nevruz Memedov'dan geldi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Dış Politika Danışmanı Nevruz Memedov, Amerikan yönetiminin Azeri-Ermeni ilişkilerinde Erivan'ın tarafını tuttuğunu ve Türkiye'yi Ermenistan'la yakınlaşmaya zorladığını öne sürerek, “ABD dünyanın kritik bir bölgesindeki en önemli ve güvenilir müttefiklerinden birini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.

ABD'nin Türkiye'yi Azerbaycan'dan uzaklaşmaya zorladığını söyleyen Memedov, "Türkiye ve Azerbaycan derin tarihsel bağları olan stratejik müttefiklerdir. Türkiye güvenlik ve enerji projelerinde Azerbaycan'ın Batı'yla kurduğu ortaklıkta önemli bir rol oynamıştır. Oysa şimdi ABD, Türkiye'yi Bakü'den uzaklaşmaya zorluyor" diye konuştu.

Azeri-Ermeni sorununun çözümünde ve Erivan'ın anlaşmaya zorlanmasında, Türkiye'nin Ermenistan sınırının kapalı tutulmasının en önemli baskı aracı olduğunu savunan Memedov şöyle konuştu:

“Washington, Türkiye-Ermenistan yakınlaşması sayesinde bir taşla iki kuş vuracağına inanıyor. Böylece hem Türk-Amerikan ilişkilerin önündeki en önemli sorunlardan biri olan Ermeni soykırımı iddialarının yumuşayacağını, hem de Türk-Ermeni yakınlaşmasının Dağlık Karabağ sorununun çözümünü kolaylaştıracağını düşünüyor. Başta Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan olmak üzere, bugünkü birçok Ermeni yönetici Karabağ savaşının içinden yükseldi. Onlar, Ermenistan politikasındaki güçlerini savaştan alıyorlar. Dolayısıyla bu mümkün değil."

Minsk grubuna Türkiye'nin temsilci göndermesi gündemde
Öte yandan Azerbaycan, Dağlık Karabağ sorununu ele alan AGİT Minsk grubuna Türkiye'nin de temsilciliğinin gündemde olduğunu duyurdu.

Açıklama, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in siyasi işler danışmanı Ali Hasanov'dan geldi.
(soL-Dış Haberler)