Avusturya'da aşırı sağın zaferi

Avusturya'nın Karnten ve Salzburg eyalet parlamentosu seçimlerine aşırı sağcı Jörg Haider'in partisi damgasını vurdu.

soL (DIŞ HABERLER) Avrupa Birliği ülkelerinde aşırı sağın yükselişi devam ediyor. Salzburg ve Karnten eyalet parlamentosu seçimlerinin düzenlendiği Avusturya ise İtalya ile birlikte sağın ciddi yükseliş kaydettiği ülkelerden birisi.

Ekim ayında trafik kazasında ölen Jörg Haider'in aşırı sağcı partisi BZÖ Kaerten ve Salzburg seçimlerinde oylarını arttıran tek parti oldu. Salzburg'da Sosyal Demokrat Parti oylarını yüzde 6 oranında kaybettiği halde yüzde 39,5 oranında aldığı oyla birinci parti oldu. Kaerten'de ise BZÖ zafer kazandı. oyların yüzde 45,5'ini alan BZÖ Parlamento'da 18 sandalye aldı. Sosyal demokratlar yüzde 9,8'lik oy kaybıyla tarihi bir yenilgi alarak sadece 11 sandalye kazanabildi.

Avusturya Halk Partisi ÖVP ise oylarını arttırarak yüzde 16,5 ile 7 sandalye kazandı. Yeşiller ve Haider'in eski partisi FPÖ parlamentoya giremezken, sayımı tamamlanmayan 23 bin oyun Yeşiller lehine çıkması durumunda 2 sandalye kazanması ihtimali de var. Eyalette BZÖ'nün merkez sağ ÖVP ile koalisyon kurması bekleniyor.

Salzburg eyaletinde ise iktidardaki sosyal demokratlar oy kaybetti. SPÖ bu eyalette yüzde 39,5 oyla 15 sandalye kazandı. İktidar ortağı ÖVP ise 1,5 puanlık kayıpla yüzde 36,4 oy alarak 14 sandalye kazandı. Aşırı sağcı FPÖ yüzde 13 oyla 5, Yeşiller ise 7,3' lük oy oranıyla 2 sandalye elde edebildi. Haider'in partisi BZÖ bu eyalette yalnızca yüzde 3,7 oy alarak parlamentoya giremedi. Ancak her iki aşırı sağ partinin oyları 2005 yılına oranla yüzde 8 artış gösterdi. Bu eyalette iktidardaki SPÖ-ÖVP koalisyonunun devam etmesi ise "kaçınılmaz" olarak nitelendiriliyor.