Avusturya'da adalet parası olana

Avusturya'da son dönemde yapılan zamların ardından adaletin bile sadece parası olanlar için olduğu sonucu çıkıyor.

Avusturya'da mahkeme harçları son dönemde önemli oranda zamlandı. Söz konusu zamlar Baro Başkanı Benn-Ibler tarafından da sert şekilde eleştiriliyor. Mahkeme binalarında fotokopi çekmenin bile sayfa başına 40 kuruşa mal olmasının, zaten mahkemeleri vergileriyle finanse eden vatandaşa karşı haksızlık olduğuna değinen Benn-Ibler, mahkemeye işleri düşenlerin üzerindeki yüklerin azaltılması için acil kararlar gerektiğini belirtti.

Benn-Ibler mahkeme harçlarının düşürülmesi gerektiğini söyleyerek, uygulamanın böyle devam etmesi durumunda hakkını aramak isteyenlerin maddi endişeler sebebiyle bu haklarını kullanmaktan çekinebilecekleri uyarısında bulundu. Bu durumun insanlara kendi haklarını kendilerinin aramaya başlamaları gibi bir yol hazırladığını dile getiren Benn-Ibler, bunun büyük bir hukuksuzluğa sebebiyet vermesinden endişe ettiklerini ifade etti.

Baro Başkanı, bu konuda yönetimi etkilemek amacıyla kamuoyu oluşturma çabalarına ara vermeden devam edeceklerini sözlerine ekledi. Son düzenlemelerle beraber dava başvurusu 105 Avro yerine 465 Avro, geçersiz başvurular ise 121 Avro yerine 697 Avro olacak.

Yeni zamlarla, mahkemeye gitme hakkının varlıklı olanlara tanınmış bir ayrıcalık haline getirildiğinden kaygılanılıyor.

(soL - Viyana)