Avrupa'da Neonazi yürüyüşü

Çek Cumhuriyeti ve Almanya'da Neonaziler yürüyüş yaptı. Akşam düzenlenen ortak yürüyüş ile II. Dünya Savaşı'nda müttefiklerin Almanya'yı bombalaması protesto edildi.

soL (DIŞ HABERLER) Çek Cumhuriyeti'nin Usti-nad-Labem kentinde Alman ve Çek Neonaziler ortaklaşa bir yürüyüş düzenledi. Dün akşam düzenlenen yürüyüşte 17-19 Nisan 1945 tarihinde müttefiklerce yapılan bombalama sonucu yaşamını yitiren 500 sivil anıldı.

1200 Çek polisinin görev aldığı protesto eylemi öncesinde kent merkezindeki Lidice meydanında toplanan 500 kadar Alman ve Çek Neonazi, saldırıları kınayan konuşmalar yaptılar. Daha sonra yapılan yürüyüşte siyah kıyafetleri ile dikkat çeken Neonazilere ait beyzbol sopası, bıçak ve çeşitli silahlara polisçe el koyulduğu bildirildi.

Nazilerin yürüyüşünü "katillerin mezarlık dansı" olarak nitelendiren anti-faşistler de eylem düzenledi. Polis iki grubun karşılaşmaması için yoğun önlem aldı. Daha sonra Çek polisi anti-faşist göstericilere saldırdı. Bazı gençler Neonazi karşıtı eyleme giderken polisin engeline takıldılar ve gözaltına alınarak geri çevrildiler.

Neonazilerin eylem yaptığı Lidice, 1942 yılında Alman birliklerinin katliama uğrattığı bir Çek köyünün de ismi aynı zamanda. Almanların yenilgiye uğradığı 1945 yılında Müttefik kuvvetlerinin saldırıları sonrası Usti-nad-Labem'de yüzlerce Çek ve Alman da yaşamını yitirmişti.