Avrupa'da ırkçılık karşıtı gösteriler

Almanya'da ve İtalya'da bu hafta sonu yaşanan eylemler, Avrupa'da yükselen ırkçılığa dikkat çekmenin yanı sıra, sert ve kararlı bir yanıt oldu.

soL (DIŞ HABERLER) Almanya'da bu hafta sonu aşırı sağcı kesimlerin İslama karşı bir araya gelmesi, çatışmalara yol açtı. Köln`de yaptırılacak camiye karşı çıkan aşırı sağcıları protesto etmek isteyen sol örgütler ve halk, aşırı sağcıların eylemini ırkçılık olarak tanımlıyor.

Avrupa`nın "aşırı İslamlaşmasına" karşı İslam Karşıtı Konferans düzenleyen Pro-Köln adlı aşırı sağcı grubun ilk hedefi, Köln`de yapılması planlanan camiyi engellemekti. Grup ayrıca katılımcı sayısının 1500 olacağını da duyurmuştu. Konferansa Belçika, Avusturya ve İtalya`dan da gelenler oldu. Ancak, kendilerine "Otonomlar" adını veren bir karşıt grup, gösterinin yapılacağı Heumarkt Meydanı'na çıkan sokakları tamamen kapatınca, Pro-Köln yanlıları meydana giremedi. Bazı Pro-Köln yanlıları polis koruması altına alındı. Köln-Bonn Havalimanı'na gelen aşırı sağcıların da kente girişine izin verilmedi. Pro-Köln'ün, küçük bir uçak kiralayarak, havadan İslam karşıtı propaganda yaptığı dikkat çekti. Grubun sözcüsü Manfred Ruus, savcılığı göreve çağırarak güvenlik önlemleri alınmasını isterken, iptal edilen gösterinin ilerleyen günlerde tekrar yapılması için başvuracaklarını belirtti.

Köln Belediye Başkanı Schramma, aşırı sağa hoşgörüyle yaklaşamayacaklarını vurguladı. Schramma, yapılmak istenen İslam karşıtı gösteriyi yasalar nedeniyle yasaklayamadıklarını, ancak sivil toplumun gösterdiği tepkinin övgüye değer olduğunu belirtti. Provokasyona gelinmemesini isteyen Schramma, restoran ve birahane sahiplerinin aşırı sağcıları dükkanlarına kabul etmemesini de kutladı.

İtalya'da ölenlere kaçakçı suçlaması
İtalya'da da artan ırkçılık, altı Afrikalı'nın katliyle kendini gösterdi. İtalya`nın güneyindeki bir kasabada, bir kuaför dükkanının önünde kalaşnikofla saldıran İtalyanlar'ın 130 kurşununa maruz kalan Afrikalılar'ın öldürülme nedenleri bilinmiyor. Polis, İtalyan mafyasının, göçmenleri uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle öldürmüş olacağını iddia ederken, bölgedeki göçmenler ölümlere karşı protesto gösterileri düzenledi. Napoli`nin Castelvolturno kentinde düzenlenen gösterilerde, göçmenler, sokaktaki otoları taşladı ve polise saldırdı. Polisin ayrıca öldürülen kişiler hakkında "uyuşturucu kaçakçısı" suçlamasını da ırkçılık olarak yorumlayan göstericiler "sadece adalet istiyoruz, arkadaşlarımız uyuşturucu işine bulaşmamıştı" dediler.