Avrupa’da köle işçiler

Sovyetler Birliği’nin çözülüşünden sonra insan ve kadın kaçakçılığının hızla büyüdüğü Doğu Avrupa’da köle işçi olarak çalıştırılan erkeklerin sayısı da hızla artıyor.

Eski Doğu Bloğu ülkelerinden her yıl yüzlerce kadın kaçırılarak fuhuşa sürüklenirken ekonomik krizle boğuşan ülkelerde şimdi de yüzlerce erkek kendilerini köle işçi olarak çalıştıran insan kaçakçıların eline düşüyor. Ekonomik krizle birlikte yoksulluğun hızla arttığı Ukrayna, Belarus, Moldova gibi Doğu Avrupa ülkelerinde köle işçi sayısı hızla arttı. Kendi rızaları dışında yurtdışına götürülen erkekler, günde 14 saatten fazla, çok kötü şartlar altında cuzi bir miktarda çalıştırılıyor. Özellikle inşaat sektöründe saatlerce çalıştırılan işçiler seslerini çıkardıklarında ise ağır cezalara maruz kalıyor, dayak yiyor, köpeklerin koruduğu odalarda alıkonuluyor. Fiziksel ve ruhsal sorunlarla boğuşuyor. Hatta erkekler arasında seks kölesi olarak çalıştırılanlar da var.

Milyarlarca dolarlık para dönüyor
İnsan kaçakçılığında milyarlarca paranın döndüğünü, her yıl milyonlarca insanın kaçakçıların eline düştüğünü açıklayan Uluslararası Göç Örgütü (IOM)’nden Jean-Philippe Chauzy, genel algının kadınların kaçırılarak fahişe olarak çalıştırıldıkları olduğunun ancak erkeklerin de köle işçi olarak çalıştırıldıklarına dikkat çekti. IOM’a göre insan kaçakçıların eline düşen erkeklerin oranı çok yüksek. 800 bin insanın kayıp olduğu Belarus gibi ülkelerde ekonomik kriz nedeniyle erkeklerin risk alarak tehlikeli yollara girdiğini belirten örgüt, aşırı yoksulluğun ailesini geçindirmeye çalışan erkekleri insan kaçakçıların eline düşürdüğünü belirtti. Örgüt fuhuşa zorlanan kadınların dışında köle işçi olarak çalıştırılan erkeklere de yardımcı olduklarını da belirtti.

Türkiye’ye de kaçırılıyorlar
İş bulma umuduyla başvurdukları yerlerin tuzağına düşen Doğu Avrupalı erkeklerin çoğu Rusya’ya götürülüyor. Belarus ve Ukraynalı işçilerin, Rusya’ya vizesiz sokulmasıyla bu ülkeye kolaylıkla adam kaçırılabiliyor. Ayrıca Belarus gibi çoğu ülkede yurtdışına çıkışta sıkı önlemler uygulanmıyor. Ülkelerinden kolayca çıkartılan işçiler Rusya’nın dışında aralarında Türkiye’nin bulunduğu çeşitli ülkelerde en zor şartlarda çalıştırılıyor.