Ateşkes kararı İsrail katliamını durduramadı

İsrail Güvenlik Konseyi'nin "ateşkes" kararını dinlemedi, kendi ilan ettiği üç saatlik "ateşkes"e de uymadı. Gazze'yi bombalamaya devam eden İsrail için hiçbir yaptırım çağrısında bulunulmazken, Filistinli örgütler Gazze'yi savunmaya devam ediyor.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin tarafları ateşkese çağıran 1860 sayılı kararını hiçe sayarak katliama devam etti. Kararı alan ülkelerden yaptırım çağrısı gelmediği gibi, İsrail kendi ilan ettiği "üç saatlik ateşkes"e de uymadı. Gazze'de ölü sayısı 813'e çıkarken yaralı sayısı 3 bin 019 olarak açıklandı.

İsrail kararları dinlemiyorİsrail, Güvenlik Konseyi'nin tarafları acil bir ateşkese çağıran kararlarını dinlemedi. Açık İsrail yanlısı ülkelerin yanı sıra, karara imza atan hiçbir ülke, İsrail'e herhangi bir yaptırım çağrısında bulunmadı.
İsrail, Lübnan saldırısının ardından, BM'yi daha önce alınan 1701 sayılı kararı uygulamaya çağırmıştı. BM'nin işine gelen kararlarının uygulanmasını isteyen İsrail'in bir diğer kararı uygulamaması tam bir "ikiyüzlülük".
AFP'ye konuşan bir hükümet yetkilisi, İsrail'in kendi vatandaşlarını koruma hakkı olduğunu ve Gazze'deki hedeflerine ulaşmadan saldırıyı durdurmayacaklarını söyledi. İsrail Güvenlik Kabinesi, BM kararının hemen ardından toplanarak, saldırılarını Gazze'nin güneyine yoğunlaştırma kararı aldı. Beyt Lahiya, Cebeliye ve Zeytin bölgelerinde İsrail saldırıları şiddetlendi. Buradaki saldırılar İsrail'in daha önceki "günlük üç saatlik ateşkes" kararına rağmen aralıksız devam etti.
İsrail Güvenlik Kabinesi'nin, saldırıların uzun süre devam etmemesi ve İsrail ordusunun Hamas'a gelen silahların engellenmesine yönelik Savunma Bakanı Ehud Barak'ın yaklaşımını benimsediği söyleniyor.
Hamas: ABD İsrail'e süre tanıdı1860 sayılı kararı değerlendiren Hamas yetkilisi Ebu Muhammet Marzuk, "oylamayarak fakat veto da etmeyerek, ABD'nin bir vadede ateşkes istediğini, ancak şimdilik İsrail'in Gazze saldırılarına onay verdiğini" söyledi. Marzuk, "fakat bu süre de yetmeyecek, hedeflerine ulaşamayacaklar" dedi.
BM kararının kendilerini tatmin etmediğini belirten Marzuk, Filistinli militanların direnişlerine devam edeceğini vurguladı.
Hamas: Abbas'ı tanımıyoruzSawt El-Aksa radyosunda konuşan Hamas politbüro üyesi Marzuk, 9 Ocak'ta görev süresi dolan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ı da tanımayacaklarını duyurdu. Şimdilik önceliklerinin direniş olduğunu söyleyen Marzuk, Abbas'ın artık Filistin Devlet Başkanı olmadığını söyledi.
İsrail saldırılarına karşı "diplomatik zaferler" arayan Abbas'ın son çabasının boşa çıkması ve İsrail'in ancak direnişle durdurulacağının görülmesi, Fetih liderini zorda bırakıyor. İsrail basını, saldırılara devam etmelerinin "uzlaşmacı" bir liderin devrilmesini hızlandıracağına dikkat çekiyor.
Rusya ve İran, İsrail'i uyardıRus Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandır Saltanov ve İran Parlamento Sözcüsü Ali Larijani, İsrail'i saldırılarına devam etmemesi için uyardı. Rusya bölgeyi ateşe atan saldırların bir an önce son bulmasını istedi. İran adına yapılan açıklamada, bölgedeki ülkelerin halklarının gözleri önünde bir katliama daha fazla sessiz kalamayacağı vurgulandı.
Larijani, BM kararının Gazze'deki savaşı engelleyemeyecek bir "istek"ten öte olmadığını söyledi. Larjani kararın İsrail'in faydalanabileceği birçok boşluğu olduğunu belirtti.
Direniş devam ediyorİsrail ordusuna karşı şiddetli direniş devam ediyor. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi militanları, iki İsrail askerinin keskin nişancıları tarafından vurulduğunu belirtirken, Hamas bir İsrail tankını daha vurduğunu açıkladı. Açıklamalarda tankın ve askerlerin akıbetleri bildirilmezken, İsrail Ordusu iki askerin öldüğünü doğruladı. Hamas, Tel Aviv'den 27 kilometre güneyde bulunan bir askeri üssü vurduğunu da duyurdu. Nof Üssü, Gazze saldırılarında yoğun olarak kullanılıyordu. İsrail hükümeti Hamas'ın iddialarını yalanlamadı.
'Mısır yabancı asker istemiyor' İsrail'in olumlu baktığı, Mısır'ın üzerinde çalıştığı ateşkes taslağını değerlendiren bir AB Dış politika yetkilisi "Mısır-Fransa planı işlemeyeceğe benziyor" dedi. Mısır'ın planının bölgeye asker yerleştirilmemesini öngördüğünü kaydeden yetkili, "bizlerden daha çok teknik yardım talebinde bulunuyorlar" dedi.