'Askeri yanıt veririz'

Rusya'dan ABD'ye: Füze kalkanına yanıt diplomatik olmayacak.

soL (DIŞ HABERLER) ABD'nin Füze Savunma Kalkanı projesi kapsamında geçen yıl Mart ayından beri sürdürdüğü çalışmalar, Çek Cumhuriyeti ile yapılan ön anlaşmayla sonuçlarını vermeye başladı.

"Sorunu diplomasiyle çözmeyiz"
Anlaşmaya, Rusya'dan sert bir yanıt geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, "Eğer ABD'nin stratejik füze kalkanı sınırlarımıza yakın yerlere gerçekten yerleştirilirse, o zaman biz de diplomatik yöntemlerle değil, askeri-teknik yöntemlerle karşılık vermeye zorlanacağız. Verili durumda açıktır ki, Rus tarafı, ulusal güvenliğine karşı oluşan potansiyel tehditlere karşı önlemler almak zorundadır. Bu, bizim de tercih ettiğimiz bir durum değildir" denildi.

Rusya, bu çıkışla, ABD'nin pervasız hamlelerine karşı gözdağı vermeye çalışsa da, eski Sovyet ülkelerinde ABD'nin kazandığı mevzilerden, Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO adaylığı gibi gelişmelerden son derece endişeli.

ABD'nin "şeffaflık güvencesi" yetersiz
ABD'nin asıl amacının İran tehlikesine karşı önlem almak değil Rusya'yı zayıflatmak olduğu ifade eden Rus yetkililer, geçtiğimiz haftalarda, İran'a karşı İsrail ve ABD tarafından uygulanacak yaptırımları kabul etmeyeceklerini de açıklamışlardı.

ABD'li diplomatlar bölgede kurulacak radar istasyonlarının, ülke yönetimi izin verdiği sürece Rusya tarafından denetlenebileceği sözünü verdiler. Rice, geçen haftaki konuşmasında "Sistemin Rusya için şeffaf olmasını istiyoruz" demişti.

Yeni devlet başkanı Medvedev'in, diplomatik kanalları açık tutan tavrıyla ve ABD'li yetkililerle yaptığı görüşmelerde sarfettiği "çıkarlarımız ortaklaşıyor" gibi sözleriyle, Putin'den daha uzlaşmacı bir dönem başladığı yorumlarına yol açmıştı. Rusya'nın, bu sert yanıtla, özellikle Putin dönemini akla getiren sert ve güçlü imajını yenilediği düşünülüyor.

Rus yetkililer, daha önce, ABD'ye Rusya'nın güneyinde ve Türkiye ile Azerbaycan'da kullanabilecekleri alternatif yerler ve şeffaflığın sağlanması için yeni anlaşma koşulları önermişler, ancak bu girişimlerine yanıt alamamışlardı.

Rusya öneriyor, ABD yanıtlamıyor
İki taraf arasında önceki gün yapılan son görüşmede de konu yüzeysel olarak ele alınmıştı. Japonya'daki G8 zirvesi sırasında görüşen Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile George Bush, İran ve Gürcistan gibi konulara değinmiş ve samimi bir fotoğraf vermişlerdi. Ama sonrasında, Medvedev'in yardımcısı Sergey Prikodko'nun yaptığı açıklamalar, bu diplomatik tablonun ardında hesaplaşmanın sürdüğünü ortaya koyuyordu.

Daha önce Rus tarafı, basında Litvanya ile ilgili çıkan haberlerden duyduğu rahatsızlığı ve durumun Rusya için kabul edilemez olduğunu da dile getirmişti. Medvedev'in Avrupa'nın güvenlik sorunlarına yönelik kapsamlı bir anlaşma imzalama önerisine, Bush, olumlu ya da olumsuz bir yanıt vermedi.

Bu arada, Rus ordusu, yeni bir savaş uçağını önceki gün filosuna dahil etti. Bazı uzmanlar, PAK FA adlı bu yeni savaş uçağının, Amerikan F-22 ve F-35 uçaklarına muadil olarak geliştirildiğini öne sürüyor.