Arjantin'de geç gelen adalet

Kirli savaş döneminin son diktatörü Reynaldo Bignone 25 yıl hapis cezası alırken, mahkeme önünde toplanan yüzlerce kişi kararı sevinçle karşıladı. Yıllarca dokunulmazlıkları sayesinde yargılanamayan çok sayıda suçlunun davası da sürüyor.

Arjantin’de 1975-1983 yılları arasındaki “kirli savaş”ın başlıca sorumlularından olan “Arjantin’in son diktatörü” Reynaldo Bignone (82), dün çıktığı mahkemede 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kirli Savaş’ın son yılında devlet başkanı olan eski ordu komutanı Bignone, ülkedeki en büyük işkence merkezi olan “De Mayo Kışlası”nın da iki numaralı sorumlusuydu. Birçok kaçırma, işkence ve cinayetin emrini veren Bignone dışında, altı eski yetkiliye de 17 ile 25 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

Çok sayıda solcu ve ilericinin işkence gördüğü ve katledildiği kirli savaş yıllarında en az 30 bin kişi öldürüldü ya da kayboldu. Arjantin Yüksek Mahkemesi, ancak 2005 yılında diktatörlük yönetimine bağlı suçlulara dokunulmazlık veren yasaları iptal etmişti. Ülkede halen 500'den fazla kişi, kirli savaş suçlarından yargılanıyor. De Mayo Kışlası komutanı General Santiago Omar Riveros da, geçen yıl ömür boyu hapse mahkum edilmişti.
Mahkeme önünde toplanan kirli savaşta yakınlarını kaybeden yüzlerce kişi, kararı sevinçle karşıladı. Grup, “Naziler gibi nereye giderseniz gidin sizi bulacağız” sloganları attı.
(soL - Dış Haberler)